Sarajevo
0

Valentin Inzko se sastao sa Božom Ljubićem

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko sastao se danas u Sarajevu sa predsjednikom HDZ1990 Božom Ljubićem sa kojim je razgovarao o trenutnim političkim pitanjima uz poseban naglasak na ispunjavanje pet uslova i dva cilja potrebna za proces transformacije OHR-a.

Istaknuto je da je potreban hitan napredak u vezi s tim, a posebno na polju rješavanja preostalih pitanja državne i vojne imovine. "Nemoguće je govoriti o EU perspektivi kada se nije riješilo pet uslova i dva cilja PIC-a. Neke faze se jednostavno ne mogu preskakati. Potrebno je dati mnogo konkretniji doprinos u odnosu na trenutno više deklarativnu podršku EU integracijama," istaknuo je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko.

Tokom sastanka, predsjednik Ljubić i visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko složili su se da je potrebno poduzeti sve mjere kako bi se ova pitanja riješila što je prije moguće, te na taj način pokazalo da je Bosna i Hercegovina spremna postati evropski partner.

Evropska budućnost BiH je najvažniji zadatak za sve političke lidere. Zajednička je konstatacija da je od najvećeg značaja da BiH što prije osigura ispunjavanje uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima sa zemljama EU te da na taj način evropska perspektiva bude bliža i opipljivija za građane BiH.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko je istakao da bi Parlamentarna skupština BiH trebala usvojiti preostale zakone potrebne za liberalizaciju viznog režima što je prije moguće kako bi se bosanskohercegovačkim građanima u budućnosti osigurala mogućnost da uživaju u svim prednostima bezviznog putovanja u EU.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko je pozdravio spremnost predsjednika HDZ1990 Bože Ljubića da sudjeluje u proširenom dijalogu političkih čelnika ove države te na taj način preuzme odgovornost za dobrobit zemlje.