OHR
0

Valentin Inzko opet u igri za visokog predstavnika

Sarajevo-x.com
Austrijski diplomata Valentin Inzko ponovo je u igri za visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH obzirom da bi mogao uskoro dobiti potvrdu američke administracije, saznaje Srna iz diplomatskih izvora u Briselu.

SAD su prethodno osporavale imenovanje Inzka jer su na ovoj funkciji željeli vidjeti diplomatu 'jačeg formata'. No, nakon obavljenih razgovara visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solana i američke državne tajnice Hillary Clinton, američka administracija je odlučila podržati austrijskog kandidata.

Valentin Inzko, austrijski ambasador u Sloveniji i kandidat austrijske vlade za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovine, rođen je 1949. godine Klagenfurtu.

Inzko, porijeklom Slovenac iz Koruške bio je prvi austrijski ambasador u Bosni i Hercegovini poslije rata, od 1996. do 1999. godine, a tokom svoga mandata zalagao se za privrednu i kulturnu saradnju između dvije zemlje, te izdavanje viza studentima za odlazak na studije u Austriju. 1999. godine je postao počasni građanin Sarajeva.

Obrazovao se na Univerzitetu u Gracu gdje je završio studij ruskog i srpskohrvatskog jezika. 1972. godine promoviran je u doktora pravnih nauka, a dvije godine poslije diplomirao je na Diplomatskoj akademiji u Beču. Mnogi ga smatraju dobrim poznavaoce balkanskih političkih prilika, obzirom da je bio u diplomatskoj misiji u Beogradu te kao šef misije OSCE-a jedno vrijeme boravio u Novom Pazaru.

Prije nego što je 2005. godine postao austrijski ambasador u Sloveniji, u Ministarstvu vanjskih poslova Austrije vodio je Odjeljenje za Srednji i Bliski istok, jugoistočnu Evropu, centralnu Aziju i južni Kavkaz.