BiH
77

Valentin Inzko o formiranju vlasti: Da sam građanin ne bih imao razumijevanja

Piše: E. M.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Visoki predstavnik Valentin Inzko danas je boravio u posjeti vladi Zeničko-dobojskog kantona, a na pitanje novinara, prokomentarisao je i trenutnu situaciju u vezi sa formiranjem Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, gdje je istakao da kao građanin ove države ne bi imao razumijevanja.

"Ja kao građanin bih rekao da je sramota da to traje pet mjeseci, ali znate da su Grci imali izbore u januaru ove godine i njihova vlada je do sada proputovala cijeli svijet i Evropu. Isto tako, Englezi imaju izbore 7. maja i budite uvjereni da će do prvog ponedjeljka imati formiranu vladu jer počinje berza, ustvari sve je stvar ekonomije. Ja ne znam kako je moguće pet mjeseci čekati na 5 + 5 + 5 + 1. To se moglo i ranije dogovoriti i kao građanin ne bih imao nikakvog razumijevanja", kazao je Inzko.

On je još dodao da vjeruje kako će političke stranke riješiti i problem o 8 + 5 + 3, te da će narednih dana biti uspostavljena vlast. Na pitanje novinara da li će utjecati da se brže formira vlada, Inzko je kazao:

"Ja mislim da nema potrebe da utječem, ali bliži se 31. mart do kada se moraju riješiti neke bitne stvari", zaključio je Inzko.