BiH
0

Val vrućine u balkanskim zemljama odnio 43 života

NINA
Val vrućine koji je zahvatio zemlje Balkana, čije su vlade preporučivale stanovništvu da se klone sunca i piju više tekućine, prouzrokovao je tokom vikenda smrt najmanje 43 ljudi, uglavnom starijih osoba.

Najveći broj smrtnih slučajeva - 40 - zabilježen je u Rumunjskoj od kojih je 25 bilo u Bukureštu gdje su vrućine bile najveće zbog zagrijanog asfalta i ispušnih plinova automobila.

Zabilježeno je i 3.300 poziva hitnoj pomoći, a i danas je izmjerena temperatura od preko 35 stepeni, javile su agencije. U Hrvatskoj su temperature za vrijeme vikenda dostizale 38 stepeni. Preminule su tri osobe, sve stariji ljudi sa srčanim tegobama.

U Bugarskoj vrućine nisu odnijele nijedan život, prema služenim podacima, iako je i danas dnevna temperatura tek nešto malo ispod 40 stepeni. Temperatura Crnog mora u turističkim mjestima iznosila je jučer 27 stepeni.

Slične temperature zabilježene su i u Srbiji i Crnoj Gori, s tim što je u Podgorici temperatura asfalta dostigla 50 stepeni. Broj prometnih nesreća je također bio u porastu, što se pripisuje velikoj vrućini.

Služba hitne pomoći dobila je nekoliko stotina poziva, od čega se polovina odnosila na ljude kojima je pozlilo na javnim mjestima. Mediji u ovim zemljama su tokom vikenda ponavljali upozorenje vlada stanovništvu da izbjegavaju koliko je to mogućno izravno izlaganje sunčevim zracima, naročito u razdoblju od 12 do 16 sati, vožnju automobilima te da uzimaju dosta tekućine.

Slična situacija je i u Bosni i Hercegovini, gdje su posljednjih dana zabilježene temperature nešto manje od 40 stepeni.