Reakcija
52

Vakufska direkcija: Medžlis IZ u BiH je jedini vlasnik Sultan Sulejmanove džamije u Jajcu

E. Lj.
Crkva/džamija u Jajcu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Crkva/džamija u Jajcu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH ističe kako je Medžlis Islamske zajednice Jajce isključivi i jedini vlasnik Sultan Sulejmanove džamije u Jajcu, odosno Crkve sv. Marije sa Zvonikom sv. Luke.
"Ovim vjerskim objektom, koji je ujedno proglašen i nacionalnim spomenikom, bespravno upravlja Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca koja neopravdano i neosnovano odbija njegovu predaju u posjed Islamskoj zajednici i time grubo krši njena osnovna ustavna, zakonska i vjerska prava. Postavljamo pitanje Agenciji na osnovu kojeg pravnog akta upravlja ovom imovinom", saopćili su.

Ističu kako upravljanje imovinom samo vlasnik može legitimisati dodajući kako kako Islamska zajednica, koja je vlasnik ovog objekta, nije dala nikakav pravni osnov Agenciji da može upravljati Sultan Sulejmanovom džamijom u Jajcu.

"Podsjećamo da je pravo na imovinu zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine, ali i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda koja se direktno i prioritetno primjenjuje u našem pravnom poretku. Pravo na imovinu je kao jedno od osnovnih ljudskih prava prihvaćeno od svih civilizovanih država i naroda, pa je svako njegovo kršenje neprihvatljivo i nedopustivo, od koga god dolazilo. Članom 30. stav 2. Ustava IZ u BiH određeno je da 'vakufska dobra su po svojoj naravi neotuđiva i imaju kategoriju trajnih dobara'. Sultan Sulejmanova džamija je vakuf, odnosno trajno dobro koje je u skladu sa normativnim aktima Islamske zajednice u BiH, prije svega Ustava IZ u BiH, neotuđivo i stavljeno van prometa. Jedan od osnovnih zadataka Vakufske direkcije je određeno članom 30. Statuta Vakufske direkcije a to je povrat okupiranih, uzurpiranih i na bilo koji drugi način oduzetih vakufa. Sultan Sulejmanova džamija je vakuf i Vakufska direkcija kao ustanova Islamske zajednice koja upravlja vakufskom imovinom će se aktivno uključiti u sudski postupak (Broj predmeta: 128 0 P 028330 19 P, od 09.07.2019. godine) i zajedno sa Medžlisom IZ Jajce raditi na zaštiti ovog vakufa", pojasnili su.

Navode kako je prema članu 17. Zakona o stvarnim pravima Federacije BiH, vlasništvo stvarno pravo koje vlasniku daje ovlaštenje da slobodno i po svojoj volji stvar posjeduje, koristi i da njome raspolaže, a svakoga od toga prava da isključi u granicama određenim zakonom.

"Svako je dužan da se uzdržava od povrede prava vlasništva druge osobe. Agencija pa i svi drugi su dužni da se uzdržavaju od radnji kojima povređuju naše pravo vlasništva. Agencija je povrijedila naše pravo na slobodno upravljanje i posjedovanje imovine, te time krši zakonske propise BiH.Stoga pozivamo Biskupsku konferenciju Bosne i Hercegovine i Agenciju za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca da u konkretnom slučaju poštuju ustavna, zakonska i vjerska prava Islamske zajednice i da svojim radnjama i medijskim natpisima prestanu vršiti pritisak na rad suda", dodali su.

Podsjećaju da je ova džamija nacionalni spomenik i ističu kako će tu činjenicu uvijek uvažavati i poštovati te dodaju da to nije prepreka da se brinu o svojoj imovini.

"S tim u vezi, posljednji medijski natpisi i reakcije su, po svemu sudeći, nastojanje da se, u nedostatku pravnih i činjeničnih argumenata, izvrši pritisak na sud i javno mnijenje, a što se ne smije i ne može prihvatiti kao dozvoljeno pravno sredstvo. Islamska zajednica nema namjeru dizati tenzije (kao što to čine neki drugi), nego se stalno i permanentno zalaže za mirna rješenja i suživot baziran na uzajamnom poštovanju. U tom smislu, Islamska zajednica je prije nekoliko godina prihvatila prijedlog da se objekat Sultan Sulejmanove džamije renovira i pretvori u multimedijalni centar koji bi pokazao svu historijsku slojevitost i značaj ove građevine, ali to druge strane nisu prihvatile i bez ikakve potrebe nastavljaju da se koriste emocijama i subjektivnim tvrdnjama, a ne pravnim i činjeničnim argumentima", naveli su u saopćenju.

Dodali su kako je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini bila prinuđena zatražiti predaju u posjed džamije Fethije nakon niza poteza i izjava političkih i crkvenih predstavnika u Jajcu, ali i na višim nivoima političke i crkvene vlasti koji su krenuli u pravcu preotimanja ovog značajnog objekta bosanske historije i njegovog svođenja samo na jedan period njegovog postojanja.

"Nije bila namjera Islamske zajednice da narušava dobre međureligijske odnose, naročito ne u jednoj sredini kakva je Jajce, nego su to učinili drugi svojim nepromišljenim i agresivnim izjavama i postupcima. Na kraju, nijedan objekat nije vrijedan narušenih međuljudskih odnosa i zato je najbolji izlaz iz čitave situacije da se slučaj prepusti nepristranoj sudskoj proceduri uz poštivanje važećih zakona i propisa kako bi se emocije smirile i pravda zadovoljila, stoji u saopćenju upućenom iz Vakufske direkcije IZ u BiH", saopćila je Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH.