Naselje Obarak
934

Vakufska direkcija Kuvajta izdvojila 400.000 KM za gradnju džamije u Goraždu

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vakufska direkcija države Kuvajt obezbijedila je blizu 400.000 KM za nastavak gradnje džamije u goraždanskom naselju Obarak. Njena gradnja inicirana je još prije pet godina, u međuvremenu je kupljeno zemljište, obezbjeđene potrebne dozvole te uz pomoć vakufa i donatora realizovana prva faza radova u vrijendosti od 130.000 KM.

Sa sredstvima koje je posredstvom Vakufske direkcije Rijaseta IZ BiH, obezbijedila direkcija iz Kuvajta, najave su da će već naredne godine, objekat biti u potpunosti završen.

"Mi dolazimo iz male države po površini, ali značajne u svom doprinosu u cijelom svijetu kada je u pitanju dobročinstvo i humanitarni rad. Danas smo ovdje u Goraždu kako bismo završili ovaj hairli započeti projekat, također pored ovog projekta postavljamo kamen temeljac u Zavidovićima, pa u Cazinu također jedan projekat izgradnje Islamskog centra sa džamijom", kazao je Mensur ES-SAK'ABI, iz Generalnog sekretarijata za vakufe Kuvajta.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Direktor Vakufske direkcije Rijaseta IZ BiH Senajid Zajimović ističe da ulažu napore u obnovu u ratu porušenih vjerskih i vakufskih objekata.

"Trudimo se da zajedno sa ostalim ustanovama i organima Islamske zajednice obnovimo sve u ratu porušene vjerske i vakufske objekte i pokušavamo izgraditi nove.Obnovili smo skoro sve porušene ili oštećene objekte. Sagradili smo i oko 300 novih džamija i vjerskih-vakufskih objekata. Time se ponosimo. Kao narod mnogo smo propatili i mnogo smo toga žrtvovali. Islamska zajednica je uvijek bila uz ovaj narod i uvijek će biti", kaže Zajimović.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Goraždanski muftija Remzija ef. Pitić zahvalio se prijateljima iz Kuvajta ističući da je najveća zahvalnost uzvišenom Gospodaru što ljudima daje mogućnost da učestvuju u dobru.

"A našoj braći iz Kuvajta, njihovoj državi i svima njima želim da im dragi Gospodar poveća mogućnosti i da budu još više u mogućnosti da čine dobro, za sebe same, za ummet poslanika Muhammeda i za cijelo čovječanstvo", poručio je Pitić.