Zaštita od virusa
14

Vakcinisani prvi štićenici Doma za stara i iznemogla lica u Goraždu

FENA
Dom za stara i iznemogla lica Goražde, Foto: RTV BPK
Dom za stara i iznemogla lica Goražde, Foto: RTV BPK
Imunizacija protiv koronavirusa počela je i u Domu za stara i iznemogla lica u Goraždu za čije štićenike je izdvojen jedan broj vakcina koje su dopremljene kantonalnom Zavodu za javno zdravstvo.

Prema riječima direktora Doma Anesa Begovića, vakcinu AstraZeneca primilo je sedam osoba.

"Jednu sam ja primio, a ostale šest štićenika. Ja sam se vakcinisao da ohrabrim sve ostale štićenike i uposlenike da podržimo struku, jer je vakcina jedini način da izađemo iz svega ovoga. Već je prošlo 24 sata od vakcinacije i nema nekih nuspojava kod korisnika i sve je u redu, a ovaj čin nas je sve ohrabrio da ćemo iz ovoga da izađemo što prije i da našim štićenicima omogućimo normalne aktivnosti neophodne za njihov što lagodniji boravak u domu", kazao je Begović.

Ocjenjuje da je početak vakcinacije u ustanovama ovog tipa od velikog značaja, s obzirom na rizičnu grupu kojoj pripadaju njihovi štićenici te podsjeća da je u prošlom valu pandemije nekoliko štićenika Doma izgubilo bitku sa koronavirusom, dok ih je oko 20 oporavljeno.

"Trenutno imamo 42 štićenika i plan je da se svi vakcinišu, kao i uposlenici. Njihov spisak je poslan Zavodu za javno zdravstvo jer epidemiolog pravi plan imunizacije i idu prvo korisnici koji su bili negativni sve vrijeme, među kojima je i ovih šest, a naredne korake dogovaramo sa Zavodom i domom zdravlja kako budu dolazile nove doze. Vakcina je na dobrovoljnoj bazi i niko se ne može natjerati, ali je preporuka da se poštuje struka kako bi što više bilo vakcinisano. Većina u Domu je izrazila spremnost, ima i onih kojima je oduzeta sposobnost koji se ne mogu izjasniti pa smo pribavili saglasnosti od njihovih skrbnika, naravno ima ih i koji nisu za to, ali možda se u međuvremenu predomisle tako da će se pristupiti vakcinaciji kada to bude moguće", naveo je Begović.

Posjete Domu za stara i iznemogla lica su zabranjene i trenutno nema korisnika niti uposlenika sa simptomima koronavirusa. Po riječima direktora, svi se ponašaju odgovorno, a sačinjen je i krizni plan za postupanje, ukoliko ponovo dođe do pojave virusa u ovoj ustanovi.