Domovi zdravlja KS
0

Vakcinacija rizičnih grupa još nekoliko dana

FENA
Ukoliko se bude vršila dosadašnjim tempom, besplatna vakcinacija rizične grupe osiguranika na području Kantona Sarajevo bit će nastavljena još dva do tri dana, potvrdio je danas Feni portparol Domova zdravlja KS-a Arman Šarkić.

Za tu preventivnu akcije Ministarstvo zdravlja KS-a i Zavod zdravstvenog osiguranja osigurali su 20.000 doza vakcina koje su, prema broju stanovnika, distribuirane u devet domova zdravlja i pripadajućim ambulantama.

Iz domova zdravlja apeliraju na pripadnike rizičnih grupa da što prije pristupe vakcinaciji te da to obave u medicinskoj ustanovi prema mjestu stanovanja.

Iz domova zdravlja podsjećaju da je ove godine nabavljena veća količina nego ranijih godina, ali se nikad ne može reći da su te količine dostatne u odnosu na potrebe stanovništva.

Besplatna vakcinacija protiv gripe u sezoni 2008./2009. za rizične grupe osiguranika počela je 16. oktobra. Vakcine su besplatne za rizične grupe osiguranika u koju spadaju penzioneri, hronični bolesnici, osobe s posebnim potrebama, RVI i civilne žrtve rata, uposlenici javno-zdravstvenih ustanova, MUP-a, novinari, uposlenici u javnom saobraćaju angažirani na prijevozu putnika, te uposlenici u obrazovanju, nauci i kulturi.