{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vahid Hećo o realizaciji strateških projekata u elektroenergetskom sektoru

F
24.12.2008. u 15:19
0
2
Vahid Hećo o realizaciji strateških projekata u elektroenergetskom sektoru
0
Vahid Hećo o realizaciji strateških projekata u elektroenergetskom sektoru
Ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo danas je zvanično izvijestio strateške partnere iz Njemačke, Austrije i Kazahstana da njegovo ministarstvo nije u mogućnosti provesti odluku Vlade FBiH o realizaciji strateških investicijskih projekata u elektroenergetski sektor.
Ovo je na pres-konferenciji Stranke za BiH u Sarajevu potvrdio sam ministar Hećo, a predsjednik ove stranke Haris Silajdžić saopćio da projekt realizacije ubrzanog investiranja u ovaj sektor FBiH i realizacija ugovora s odabranim strateškim partnerima više neće biti predmet pregovora SBiH i SDA.

Silajdžić i Hećo su optužili SDA za blokadu najvećeg investicionog projekta u historiji BiH te istaknuli da je time već dosad pričinjena nenadoknadiva šteta s krupnim posljedicama po budućnost FBiH i BiH.

-Čelnici SDA su politikantskim kvaziargumentima i opstrukcijom i premijera i ministara iz svoje stranke srušili projekt koji je u godinama sve teže ekonomske krize mogao biti od neprocjenjivog značaja za desetine i stotine hiljada ljudi u FBiH, ustvrdio je Silajdžić.

Smatra da opstrukcija ovakvih projekata "graniči sa zdravim razumom" te navodi da se blokira jedan model na koji teško da će neko pristati u budućnosti.

Naglašava i da je na ovaj način odaslana loša poruka činjenicom da se jednoglasna odluka Vlade ne može provesti zbog nečije volje koja je izvan same Vlade.

Uz podsjećanje da je Vlada FBiH 7. decembra prošle godine jednoglasno usvojila odluku Komisije o izboru strateških partnera, te da je zakonitost procedure izbora ovih partnera potvrdio Ured za zakonodavstvo FBiH, ministar Vahid Hećo ističe da se na insistiranje strateških partnera morao izjasniti.

Naveo je neke od posljedica blokiranja realizacije ove odluke. Onemogućene su, kako je kazao, direktne strane investicije od više od sedam milijardi maraka, direktno i indirektno zapošljavanje više od 50.000 radnika, blokirano oživljavanje metalske, građevinarske i drvoprerađivačke industrije BiH te odgođena modernizacija rudnika u FBiH.

Također, blokirana je realizacija strategije bazirane na principima da nema rasprodaje prirodnih resursa FBiH, vlasništva srateških partnera nad novoizgrađenim elektoroenergetskim objektima te koncesija za korištenje prirodnih resursa.

Iako je projekt ubraznog razvoja elektroenergetskog sektora eliminiran, Hećo je pozvao dvije federalne elektroprivrede da nastave s razvojem ovog sektora u skladu s mogućnostima i kapacitetima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: