Vahid Hadrović osuđen na deset godina zatvora za zločine u Kaknju

F
FENA
16.3.2016. u 16:20
0
23
Vahid Hadrović osuđen na deset godina zatvora za zločine u Kaknju
0
Vahid Hadrović osuđen na deset godina zatvora za zločine u Kaknju
Kantonalni sud u Zenici je nakon obnovljenog suđenja osudio Vahida Hadrovića na deset godina zatvora za zločine u Kaknju.
Hadrović je proglašen krivim što je 1993. godine, prilikom akcije prikupljanja nelegalnog naoružanja u mjestu Plandište (općina Kakanj), civila Sekulu Poletana uz psovke udario u glavu šakom i kundakom puške.

Poletana je, kako se navodi u presudi, zatim ubio Fadil Dajić.

Predsjedavajući sudija Nermin Tešnjak je rekao da su, prema ocjeni Sudskog vijeća, izjave svjedoka optužbe bile ''vjerodostojne i uvjerljive'', i nakon što je u obnovljenom postupku saslušan dodatni svjedok odbrane.

"Iskaz ovog svjedoka Vijeće nije dovelo u sumnju u pogledu odlučnih činjenica i smatramo da je bio usmjeren na olakšavanje položaja optuženog", kazao je Tešnjak.

Po riječima sudije, iskaz svjedoka optužbe potvrđuje i nalaz vještaka medicinske struke, prema kojem su povrede na glavi oštećenog, opasne po život, nastale udarcem tvrdim sredstvom.

Hadrović je 2014. također osuđen na deset godina zatvora, ali je Vrhovni sud Federacije BiH ovu presudu ukinuo i naložio ponovno suđenje.

Na tu presudu je moguća žalba Vrhovnom sudu Federacije BiH, javio je BIRN - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: