Muftija tuzlanski
543

Vahid ef. Fazlović: Neka nam ramazan olakša stanje u kojem se nalazimo

A. K.
Vahid efendija Fazlović
Vahid efendija Fazlović
Muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović danas je svim vjernicima uputio poruku u povodu nastupajućeg mjeseca ramazana. Kako je naveo, danas je posebno važno da ovaj sveti mjesec donese novu odlučnost i snagu kako bi se olakšalo drugima i popravilo stanje u kojem se svi nalaze.

Prema riječima efendije Fazlovića, ponovo se dočekalo da se otvore plemenita vrata na koja vjernici ulaze u blagoslovljeno ramazansko vrijeme neizmjernih i jedinstvenih Božijih blagodati.

"U njemu će nas snažnije, ako Bog da, nadahnuti mudrost kur'anske istine, a naš namaz, post i drugi brojni ibadeti približiti Gospodaru svjetova. Oduvijek je šehri-ramazan otvarao nove horizonte nade i napretka. Njegovi blagoslovi su se poimali još dragocjenijim u vremenima većih kušnji i izazova. Stoga nije teško osjetiti da smo u ovogodišnjoj predramazanskoj stvarnosti, ispunjenoj zebnjom i zabrinutošću zbog naglog širenja bolesti i opće prijetnje po zdravlje ljudi, s posebnim optimizmom otvorili svoje duše za susret s mjesecom velike Allahove milosti i dobrote", kazao je muftija tuzlanski.

Naglasio je da se s ramazanom očekuje brži i lakši izlazak iz stanja mnogostukih opterećenja i već vidnih posljedica, ali i da se pokaže velika spremnost da vjernici snažno prigrle njegove časne ibadete.

"Danas je naročito važno da nam ramazan donese novu odlučnost i snagu kako bismo olakšali drugima i popravili stanje u kojem se nalazimo. Pored najzaslužnijih među nama koji i u ovom dijelu naše domovine, neprestano brinu o zaštiti ljudskog zdravlja, egzistenciji i sigurnosti ljudi, na čemu im dugujemo veliku zahvanost, svi mi ćemo zajedno morati daleko više činiti u vremenu koje je pred nama", kazao je efendija Fazlović.

Naveo je da je plemeniti poslanik Muhammed, a.s. bio najveći uzor u dobroti i plemenitosti, a vrhunac njegove spremnosti da pomaže i olakša ljudima bio je u ramazanu.

"U vremenu u kome smo sada ovo je posve važna poruka svima nama. Uz to, ramazan će nas posebnom snagom posta i strpljivosti dodatno ojačati u našoj porodičnoj i društvenoj disciplini i odgovornosti koje su nam potrebne", potcrtao je efendija Fazlović.

Poželio je da svi ljudi osjete ljepotu i sklad koje ramazan donese na ovu našu planetu.

"Međusobno se podstičimo da svoj post usavršimo lijepom i istinitom riječju i dobrim djelima. Neka bogobojaznost (takvaluk) bude naša najbolja ramazanska opskrba. Tako se možemo nadati velikom Allahovom, dž.š., rahmetu i magfiretu te njegovoj zaštiti od nedaća ovog svijeta, kao i spasu od ahiretske kazne", nastavio je muftija tuzlanski.

Vjernicima je poručio da mole Allaha, dž.š. da olakša bolesnima i ožalošćenima te da svima uveća nadu u njegovu svekoliku milost i pomoć.

"Neka nas Stvoritelj svjetova nadahne i uputi da se potpomažemo i natječemo u bogobojaznosti i dobrima blagoslovljenog ramazanskog mjeseca", riječi su kojima je svoju ramazansku poruku zaključio muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović.