Tuzlanski muftija
11

Vahid ef. Fazlović: Na Bajram prema starijima budite dobri, a prema mladima samilosni

Klix.ba
Vahid ef. Fazlović
Vahid ef. Fazlović
Tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović uputio je čestitku povodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama poručivši vjernicima da prema starijima na Bajram budu dobroti, a prema mladima samilosni.

"Danas je posljednji dan blagoslovljenog mjeseca u kojem se postiže najpotpunija predanost Allahu Uzvišenom. Post u ovom mjesecu je usavršavao naš karakter i osnaživao naš razum. Ovaj ibadet je najdjelotvorniji lijek za ljudska srca i duše. Post je vrelo bogobojaznosti, a bogobojaznost je najpouzdaniji temelj ljudske plemenitosti. Stoga su kod svih nas velika očekivanja od onoga što smo u ovom ramazani-šerifu sticali. A zasigurno smo našu duhovnu snagu uvećali i naše zajedništvo ojačali. Otuda će hod na našem putu biti sigurniji i priželjkivani ishodi izvjesniji", kazao je Vahid ef. Fazlović.

Istakao je da su vjernici u danimaposta i noćnom stajanju u namazu pred Bogom dublje spoznali snagu i smisao istrajnosti u poslu i zadaćama, kao i blagodat strpljivosti u odnosima s drugim ljudima.

"Zato ćemo s više odgovornosti, ako Bog da, čuvati granice za koje smo zaduženi. Podučavali smo se tome držeći se strogo određenih granica sehura i iftara za svoj post, ali jednako tako i čuvajući granice između lijepe i ružne misli i riječi, darežljivosti i škrtosti", kazao je muftija.

Izrazio je nadu da će obnovljena duhovna i umna snaga vjernicima biti od pomoći da moralne vrijednosti u društvu čine još postojanijim, te da jačaju ljubav prema zavičaju gdje je njihov korijen, i prema domovini u kojoj je njihov mir i sloboda jer im na tim granicama valja neprekidno i nepokolebljivo bdjeti.

"Zamolit ću vas da se na Bajram ophodite s mnogo ljudske dobrote sa starijima i da pokažete vrijednost samilosti prema mlađima. U tome nam je najbolji uzor naš poslanik Muhamed, alejhisselam. U poštovanju starijih nahodi se mudrost života, a u brizi i odgovornosti za mlađe naša je dalekovidost. U danima jedinstvene bajramske radosti nipošto ne zaboravimo ni one koji su u nevolji i kojima naša pomoć i pažnja može biti veliko olakšanje i utjeha. Svima vam upućujem srdačne čestitke povodom Ramazanskog bajrama i želim vam puno sreće i napretka – svakog dobra. Podijelimo bajramsku radost sa svojim komšijama i prijateljima", poručio Vahid ef. Fazlović.