BiH
9

Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski: Vjerovanje i dobročinstvo uzdižu ljudsku dušu na prijestolje časti

Piše: A. K.
Vahid ef. Fazlović
Vahid ef. Fazlović
Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović uputio je čestitku povodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama u kojoj je između ostalog naveo da vjerovanje i dobročinstvo uzdižu ljudsku dušu na prijestolje časti i dostojanstva te su svjetlo koje obasjava ljudski život u cijelosti.

"El-bir u djelima predstavlja dobročinstvo prema ljudima i vlastito žrtvovanje i dijeljenje svog imetka radi postizanja Allahovog zadovoljstva i sreće njegovih stvorenja. Zekat i sadaka, kao obavezno i kao dobrovoljno davanje imetka, pouzdani su putevi za otvaranje duše vjernika i za njeno oplemenjivanje ljepotom nesebičnosti", poručio je ef. Fazlović.

Istakao je da čestitost i dobročinstvo predstavljaju čuvanje povjerenja i odgovornost prema obavezama.

"Vjernik uvijek čuva povjerenje i obaveze odgovorno ispunjava. To dolazi iz njegovog imana i dostojanstva. Stoga su čestitost i dobročinstvo, naše vjerovanje i ponašanje te bogobojaznost suština svrhe života koju najbolje dosežemo u ibadetima, posebno u namazu i postu. Zato je ramazan bio naša najbolja škola bogobojaznosti i odrazit će se, ako Bog da, u vremenu koje je ispred nas", dodao je ef. Fazlović.

Uz tradicionalne riječi Bajram šerif mubarek olsun, muftija tuzlanski čestitao je Ramazanski bajram svim muslimanima i muslimankama, poželivši svima lijepo zdravlje i puno uspjeha u dobru koje čine.