Zloupotreba
26

Vađenjem pijeska i šljunka iz Save oštetio budžet RS-a za 45.899 KM

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Policijska uprava Doboj podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu Doboj izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv A.K. iz Dervente, zbog sumnje da je oštetio budžet RS-a za 45.899 KM.

Osumnjičeni A.K. se tereti da je počinio krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privredi.

Kako se navodi osumnjičeni je kao odgovorno lice u privrednom društvu iz Dervente, koje se bavi eksploatacijom šljunka i pijeska, nezakonito od 31. marta 2010. godine do 31. decembra 2014. godine na području općine Derventa vršio eksploataciju prirodnog šljunka i pijeska iz vodotoka rijeke Save u ukupnoj količini od 87.030 metara kubnih koje je prodao domaćim i stranim kupcima.

On je u svom izvještaju o količinama eksploatisanog šljunka i pijeska Javnoj ustanovi "Vode Srpske" prijavio neistinite podatke o količinama izvađenog šljunka za četiri godine, saopćeno je iz PU Doboj.

Nadalje, osumnjičeni u svom izvještaju “Vodama Srpske” nije naveo razliku između prijavljenih količina izvađenog šljunka sa zalihama iz prethodnog perioda u odnosu na prodate količine od ukupno 22.647 metara kubnih, niti je obračunao i platio vodnu naknadu, stoji u saopćenju.

Nije se obavezao za plaćanje vodne naknade, što je bio dužan prema Uredbi o načinu, postupku, rokovima obračunavanja, plaćanju i odgađanju plaćanja posebnih vodnih naknada.

Prijavljivanjem neistinitih podataka o količini izvađenog prirodnog šljunka i pijeska, A.K. je neistinito prikazao stanje i kretanje sredstava i rezultata poslovanja.

Iz PU Doboj su istakli da on nije izvršio zakonsku obavezu plaćanja vodne naknade, čime je uskratio sredstva koja predstavljaju javni prihod Republike Srpske u ukupnom iznosu od 45.899 KM, odnosno za navedeni iznos oštetio je budžet Republike Srpske, a za privredno društvo iz Dervente ostvario protivpravnu imovinsku korist.