Analiza uzoraka
0

Uzrok trovanja u fast-foodu "Meli" je bakterija salmonela

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Analize uzoraka hrane te briseva opreme i uposlenih u fast-food objektu "Meli" pokazale su da je uzrok trovanja građana bakterija Salmonella enteritidis, navodi se u informaciji Uprave za inspekcijske poslove KS, a potvrđeno je u Zavodu za javno zdravstvo KS.

U dva uzorka hrane (pripremljena majoneza i sos s majonezom, krastavcem, kečapom i ajvarom) izolovana je bakterija Salmonella enteritidis. Ni nalazi briseva uzeti s radnih površina i ruku uposlenih ne zadovoljavaju higijensku ispravnost, stoji u informaciji, saopćeno je danas iz Press službe Kantona Sarajevo.

Shodno navedenim rezultatima analize, pored već ranije određene mjere zatvaranja objekta izrečene 24. septembra i podnesenog prekršajnog naloga po dva osnova iz Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, stekli su se osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo proizvodnje i stavljanja u promet škodljivih životnih namirnica Krivičnog zakona FBiH, te će protiv odgovorne osobe biti podnesena krivična prijava nadležnom tužilaštvu.

Podsjećanja radi, Sanitarnoj inspekciji Kantonalne uprave za inspekcijske poslove 24. septembra popodne iz Zavoda za javno zdravstvo KS upućena je prijava da je u fast-food objektu "Meli" smještenom kod Studentskog centra došlo do mogućeg trovanja hranom.

Iz preventivnih razloga zatvoren je objekt, izvršen pregled prostorija, uređaja, opreme i uposlenih, dok su brisevi radnih površina, ruku uposlenih, kao i sedam uzoraka hrane podvrgnuti analizi.

Prema navodima građana koji su u posljednjih pet dana hospitalizirani u Infektivnoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, svi su oni u spomenutom objektu konzumirali hamburger ili piletinu sa majonezom.