BiH
0

Uzorci vode odgovaraju uvjetima pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće

FENA
Na osnovu Ugovora Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i Zavoda za javno zdravstvo KS-a, stručna ekipa Zavoda izvršila je 12. januara uzorkovanje vode sa četiri bunara izvorišta Sokolović-Kolonija.

"Uzeta su po četiri uzorka sirove neobrađene vode na fizičko- hemijsku i bakteriološku analizu. Svi uzeti uzorci vode analizirani su u laboratorijama Zavoda za javno zdravstvo i nakon bakterioloških i fizičko hemijskih analiza utvrđeno je da svi uzorci vode odgovaraju uvjetima Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće propisane za vode ove kategorije", saopćeno je iz kantonalnog Ministarstva zdravlja.

Upoređeni su identični uzorci vode uzeti i od nadležne službe JKP "Vodovod i kanalizacija" Sarajevo, koji gazduju ovim vodnim resursom, a obrađeni su u vlastitoj laboratoriji vodovoda.

"Zavod za javno zdravstvo će i dalje jednom mjesečno uzimati uzorke vode sa četri bunara izvorišta Sokolović-Kolonija na fizičko- hemijsku i bakteriološku analizu, a o nalazima će se pravovremeno obavještavati javnost", navodi se u saopćenju.