BiH
60

Uzbunjivače koji prijave korupciju uskoro će štititi država

Piše: M. B.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Federacija BiH konačno će dobiti pravne mehanizme za zaštitu osoba koje prijavljuju koruptivne radnje na radnim mjestima.

Do sada su uzbunjivači bili prepušteni sami sebi i većina ih je pretrpjela odmazdu i diskriminaciju. Sada je napravljen Prednacrt zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju.

"Ovim zakonom utvrđuju se prava i zaštita tih osoba, utemeljuje se pravo na prijavu korupcije bez štetnih posljedica. Svaka osoba imat će pravo na anonimno i povjerljivo prijavljivanje, sudsku i upravnu zaštitu, internu zaštitu da postoji osoba i kanal putem kojih se koruptivne radnje mogu prijaviti, a sudski troškovi će biti pokriveni iz budžeta FBiH. Također, postojat će i krivične odredbe za one koji su počinili korupciju", rekao je Zoran Mikulić, federalni ministar pravde.

Na Prednacrtu zakona zajedno su radili predstavnici Centra za odgovornu demokratiju Luna, Udruženje uzbunjivača u BiH, Antikorupcijska mreža u BiH ACCOUNT te Vlada FBiH. Ovo je prvi put da vlada sarađuje s nevladinim organizacijama na ovakvom projektu.

Višnja Marilović, (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Višnja Marilović, (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"Naše udruženje okuplja ljude koji su prijavili korupciju. Bili smo prepušteni sami sebi dok federalni premijer nije osnovao ekspertnu grupu za donošenje zakona i uključio nas. Ovo je dobar korak za BiH. Eksperti iz radne grupe su, slušajući naše priče, pokušali kreirati najbolji zakon kako ne bi došlo do odmazde prema žrtvama koje su to proživjele", istakla je Višnja Marilović, predsjednica Udruženja uzbunjivača u BiH.

Ovim zakonom zaokružit će se pravni okvir kada je u pitanju problem korupcije. Do sada su sačinjena dva zakona u formi Nacrta - Zakon o oduzimanju imovine stečen kriminalnim djelom, koji je prošao u oba doma Parlamenta FBiH, i Zakon o suzbijanju kriminala i korupcije, koji je u parlamentarnoj proceduri.

Nermin Nikšić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"U budžetu je izdvojen novac i za formiranje odjela pri sudu, koji nazivamo USKOK i koji će se baviti tim djelima. Dakle, ovim zakonom zaokružujemo pravnu oblast. Ja živim za taj dan kada ćemo imati uređenu državu, gdje će svi, počevši do mene, odgovarati za svoja krivična djela i gdje postoji institucija koja će pokucati na vaša vrata i učiniti da odgovarate", rekao je premijer FBiH Nermin Nikšić.

Zakon se ne može primjenjivati retroaktivno, ali kako ističu iz Udruženja uzbunjivača u BiH, donijet će satisfakciju žrtvama te će budući uzbunjivači biti zaštićeni i neće proći kroz ono kroz šta su prošli njihovi prethodnici.

"Država do sada nije imala mehanizme da zaštiti uzbunjivače, ali sada će to biti drugačije. Savjetujem svima koji su žrtve koruptivnih djela da sačuvaju dokaze i prijave to kada ovaj zakon bude implementiran", poručila je Marilović.