{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uzbudljivi plato Bosanske piramide Mjeseca

S
10.5.2007. u 13:12
0
0
Uzbudljivi plato Bosanske piramide Mjeseca
0
Uzbudljivi plato Bosanske piramide Mjeseca
Sezona istraživanja Bosanske piramide Mjeseca je započela. Vlasnik parcele koja predstavlja prilazni plato vrhu piramide, predvodi ekipu koja pažljivo skida površinske slojeve zemlje, saopšteno je iz Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".
Samo deset do dvadeset centimetara ispod površine nailazi se prvi nivo pločica pješčara koji svjedoči o kulturi koja je popločala veliku površinu. Pošto pješčar nastaje na većim dubinama pod velikim pritiscima lako se isključuje mogućnost da je ovdje riječ o prirodnim procesima. Nekoliko površinskih nivoa, direktno jedan preko drugog govori o popravljanju i vjerovatno višedecenijskom održavanju ove lokacije, navodi se u saopštenju.

[SLIKA]6[/SLIKA]Lijepo oblikovane i složene pločice su tragovi zadnje civilizacije koja je ovdje boravila.

Međutim, na dubini od preko jednog metra se nalaze dokazi masivne konstrukcije. Riječ je o blokovima bolje kvalitete nego onih blizu površini. Upravo ti blokovi grade piramidalnu strukturu koja ima pravilnu orijentaciju prema stranama svijeta i stepenasti, terasasti karakter. Satelitske termalne analize su ranije pokazale da piramida brže gubi toplotu o odnosu na prirodna brda zbog postojanja unutrašnjih prolaza i hodnika.

[SLIKA]8[/SLIKA]Sa svakim novim otkrivenim kvadratnim metrom uzbuđenje raste. U planu je da se ove godine otkrije sami vrh piramide Mjeseca. Tome pogoduje činjenica da vlasnici parcela u potpunosti podržavaju projekt i sarađuju u njegovoj realizaciji. Raščišćavanjem širih sekcija na platou i vrhu piramide moći će se ponuditi prava atrakcija turistima i istraživačima, ističu iz Fondacije.

U ovom momentu ovo je jedina lokacija donekle pod restrikcijom, jer sa bočnih strana u potpunosti nije završen proces deminiranja, te je pristup dozvoljen samo uz stručne vodiče i prezentatore projekta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: