BiH
0

Uzbudljivi plato Bosanske piramide Mjeseca

Sarajevo-x.com
Sezona istraživanja Bosanske piramide Mjeseca je započela. Vlasnik parcele koja predstavlja prilazni plato vrhu piramide, predvodi ekipu koja pažljivo skida površinske slojeve zemlje, saopšteno je iz Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".

Samo deset do dvadeset centimetara ispod površine nailazi se prvi nivo pločica pješčara koji svjedoči o kulturi koja je popločala veliku površinu. Pošto pješčar nastaje na većim dubinama pod velikim pritiscima lako se isključuje mogućnost da je ovdje riječ o prirodnim procesima. Nekoliko površinskih nivoa, direktno jedan preko drugog govori o popravljanju i vjerovatno višedecenijskom održavanju ove lokacije, navodi se u saopštenju.

[SLIKA]6[/SLIKA]Lijepo oblikovane i složene pločice su tragovi zadnje civilizacije koja je ovdje boravila.

Međutim, na dubini od preko jednog metra se nalaze dokazi masivne konstrukcije. Riječ je o blokovima bolje kvalitete nego onih blizu površini. Upravo ti blokovi grade piramidalnu strukturu koja ima pravilnu orijentaciju prema stranama svijeta i stepenasti, terasasti karakter. Satelitske termalne analize su ranije pokazale da piramida brže gubi toplotu o odnosu na prirodna brda zbog postojanja unutrašnjih prolaza i hodnika.

[SLIKA]8[/SLIKA]Sa svakim novim otkrivenim kvadratnim metrom uzbuđenje raste. U planu je da se ove godine otkrije sami vrh piramide Mjeseca. Tome pogoduje činjenica da vlasnici parcela u potpunosti podržavaju projekt i sarađuju u njegovoj realizaciji. Raščišćavanjem širih sekcija na platou i vrhu piramide moći će se ponuditi prava atrakcija turistima i istraživačima, ističu iz Fondacije.

U ovom momentu ovo je jedina lokacija donekle pod restrikcijom, jer sa bočnih strana u potpunosti nije završen proces deminiranja, te je pristup dozvoljen samo uz stručne vodiče i prezentatore projekta.