Ekološki incident
168

Užasni prizori u Zenici: Zagađena rijeka Bosna obojena crvenom bojom

I. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zagađenje rijeke Bosne danas je uznemirilo stanovnike Zenice. Aktivisti su jutros zabilježili širenje određenog zagađenje koje je ispušteno u rijeku Bosnu u blizini privrednog subjekta Arcelor Mittal nakon čega se boja brzo proširila rijekom.

Nakon što su aktivisti zabilježili izvor zagađenja rijeke, obratili su se Federalnoj upravi za inspekcijske poslove sa prijavom o zagađenju rijeke.

Glavni federalni vodni inspektor se hitno uputio na lice mjesta, a nakon obavljene inspekcije saopšteno je da nije zabilježen pomor ribe, a o incidentnom zagađenju su obaviješteni svi nadležni organi - policija, kantonalni vodni inspektor, te nadležna Agencija za vodno područje rijeke Save, radi poduzimanja daljih mjera iz djelokruga njihovih nadležnosti.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Federalna uprava za inspekcijske poslove poduzima sve zakonom propisane mjere iz svoje nadležnosti kako bi utvrdila uzrok i sankcionisala počinioca zagađenja, te će, po okončanju inspekcijskog nadzora, o nalazima i poduzetim mjerama javnost biti blagovremeno informisana", poručili su iz Federalne uprave.