{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uzajamno priznavanje vozačkih dozvola između BiH i Makedonije

F
25.8.2015. u 19:25
0
4
Uzajamno priznavanje vozačkih dozvola između BiH i Makedonije
0
Uzajamno priznavanje vozačkih dozvola između BiH i Makedonije
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola, koji će uputiti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.
Sporazumom se uređuje pitanje uzajamnog priznavanja i zamjene vozačkih dozvola izdatih od nadležnih organa u BiH i Republici Makedoniji vlasnicima vozačkih dozvola koji legalno borave na teritoriji druge ugovorne strane bez polaganja teoretskog i praktičnog ispita za upravljanje onom kategorijom i potkategorijom motornih voziia za koje je originalna vozačka dozvola izdata.

Odredbe tog sporazuma ne isključuju obavezu ispunjavanja administrativnih formalnosti koje nalažu propisi svake ugovorne strane za zamjenu vozačkih dozvola, kao što su popunjavanje obrasca zahtjeva, dostavljanje ljekarskog uvjerenja, plaćanje taksi i drugo.

Podnosilac zahtjeva za zamjenu vozačke dozvole mora ispunjavati uvjet u pogledu godina života propisanih zakonodavstvom ugovorne strane u kojoj se vrši zamjena vozačke dozvole.

U vrijeme zamjene vozačke dozvole, istovrijednost kategorija i potkategorija vozačkih dozvola koje su izdate od nadležnih organa ugovornih strana će se priznati na osnovu tablica ekvivalencije koje su prilog Sporazumu, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: