Hitna sjednica
42

Uz velike zamjerke opozicije državni parlament usvojio Zakon o strancima i Zakon o tržištu vina

B. R.
Današnja hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Današnja hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine danas je na hitnoj sjednici usvojio dva zakona za koja vlast navodi da su važni na putu ka Evropskoj uniji. Opozicija je imala brojne zamjerke na to što je to urađeno na hitnoj sjednici.
Usvajanju izmjena i dopuna Zakona u strancima i usvajanju prijedloga Zakona o organizaciji tržišta vina prethodila je duga rasprava o tome da li to treba biti učinjeno po hitnom postupku.

Vladajući su hitni postupak pravdali time da su to zakoni bitni za integraciju u EU, dok opozicija to uopće nije smatrala argumentom. Opoziciji je najviše bilo sporno to što nije bilo dovoljno vremena da iščitaju o kakvim zakonima je riječ.

Naime, parlamentarcima je poziv za hitnu sjednicu upućen 25. augusta, a sjednica je zakazana za danas, 28. august. Neki od opozicionih parlamentaraca su istakli da je bilo nemoguće za dva dana iščitati 400 stranica materijala.

Rezultati glasanja o Zakonu o vinu
Rezultati glasanja o Zakonu o vinu

Poslanici su danas započeli raspravu o Prijedlogu rezolucije o sprečavanju svih oblika nasilja nad ženama i uznemiravanja žena u Bosni i Hercegovini koju su predložili svih pet poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

Rezultati glasanja o Zakonu o strancima
Rezultati glasanja o Zakonu o strancima

Budući da je na rezoluciju bio predložen veliki broj amandmana od kojih bi neki u potpunosti mijenjali tekst rezolucije, predlagači Klub SDP-a, zatražio je su da se glasanje o njoj odgodi za narednu sjednicu kako bi se usaglasio jedinstven tekst rezolucije i onda glasalo za cjelokupan dokument.