|

Uz veličanje Karadžića i Mladića i uzvike protiv BiH održan miting i šetnja Banjom Lukom

Uz veličanje Karadžića i Mladića i uzvike protiv BiH održan miting i šetnja Banjom Lukom
0
F
FENA
15.6.2006. u 19:26
0
komentara
0

dijeljenja
Uz veličanje Karadžića i Mladića i uzvike protiv BiH održan miting i šetnja Banjom Lukom
Uz skandiranje Srbiji i haškim optuženicima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću i referendumu, a povike protiv BiH, danas je u Banjoj Luci u organizaciji nevladine organizacije pod nazivom Srpski narodni pokret "Izbor je naš", održan miting i šetnja banjalučkim ulicama.
Uz veličanje Srbije, Kosova, Karadžića i Mladića, pozivanje na referendum, čuli su se povici protiv države BiH, koju je okarakterizirana kao "nametnuta".

Ova nevladina organizacija tvrdi da je prikupila više od 50.000 potpisa podrške građana cijele RS za prebiscit na kojem bi se srpski narod u BiH izjasnio za izdvajanje RS-a iz nametnute BiH.

Dane Čanković, predsjednik ovog srpskog narodnog pokreta, kazao je da današnja šetnja ulicama Banje Luke nosi naziv "Srpska zove pod jednu zastavu" i da ona pokazuje "da je BiH nikakva država".

On je okupljenim građanima na glavnom banjalučkom trgu kazao da "srpski narod ima Srpsku u srcu i zato će svom snagom istrajati na putu do slobodne Srpske izdvojene iz nametnute BiH".

Pročitao je i zahtjev Srpskog narodog pokreta "Izbor je naš" koji će danas biti upućen Narodnoj skupštini RS-a, u kojem se između ostalog kaže da "očekuju da narodni poslanici cijene ideje i osjećanja građana koji su ih birali, stavljajući iznad svega slobodu i volju naroda".

U zahtjevu se još kaže da "Srbi, kao najbrojniji u regionu, ne mogu i ne smiju da izgube baš sve bitke u ovom vremenu i u tom smislu zahtijeva se od narodnih poslanika u Skupštini RS-a da usvoje deklaraciju kojom se u slučaju eventualne odluke o nezavisnosti Kosova obavezuje da će raspisati plebiscit na kojem će se građani RS-a izjasniti o izdvajanju RS-a iz BiH i proglašenje nezavisne RS".

"Bit će to slobodna srpska država zapadno od Drine", poručio je u svom govoru Čanković koji tvrdi da je na današnjem mitingu i šetnji ulicama Banje Luke bilo prisutno oko 2.000 građana.

Uz srpske zastave na mitingu su se mogli vidjeti i brojni transparenti veličanja Srbije i RS-a, kao i čuti uzvici "Srpska Srbija bit će Federacija", te "Kosovo je srce Srbije".

Šetnju i ovaj miting, interesatno, pratila je muzika trubača.

Čanković je najavio da se nastavlja prikupljanje potpisa za održavanje referenduma i da će se podrška tražiti i u Srbiji i Crnoj Gori.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.