Iskustva drugih zemalja
9

Uz učešće vodećih eksperata u Neumu se održava kongres o katastru

Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
U organizaciji Geodetskog društva Herceg-Bosne jučer je u Neumu svečano otvoren 4. kongres o katastru u BiH na kojemu će kroz tri dana programa sudjelovati oko 300 stručnjaka iz regije, Švedske, Belgije i Švicarske.

Ivan Lesko, predsjednik Geodetskog društva Herceg-Bosne, u uvodnom obraćanju naglasio je kako je namjera društva svim zainteresiranima omogućiti uvid u aktualnosti o katastru i zemljišnoj administraciji u BiH i susjedstvu. Istaknuo je kako Geodetsko društvo Herceg-Bosne u svom radu ima snažnu podršku Vlade HNK i premijera Nevenka Hercega, koji je podržao održavanje ovog trodnevnog kongresa.

Darko Juka, savjetnik premijera Hercega, pozdravljajući prisutne u njegovo ime, ocijenio je kako je Vlada prihvaćanjem sponzorstva nad ovim značajnim događanjem potvrdila opredijeljenost za razvitak digitalizacije i modernizacije državnih registara.

"Veliki broj zemalja u svijetu prihvaća koncept otvorenog i neograničenog pristupa informacijama javnog sektora. To se, prije svega, odnosi na naučne, informacije o okolišu i, u zadnje vrijeme, prostorne informacije", kazao je Juka.

Podaci o zemljištu i nekretninama, dodao je, najvažniji su infrastrukturni podaci o prostoru jedne države.

Inače, tokom trodnevnoga održavanja kongresa, uz ukupno 34 prezentacije, koje se odnose na katastar i zemljišnu knjigu u praksi, tematski će biti obrađeni organizacija sustava zemljišne administracije, kao i moderne tehnologije u geodeziji i upravljanju zemljištem.

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Federacije BiH Željko Obradović je u istaknuo kako je ovo prilika da se sagleda trenutno stanje, ne samo u katastarskom i geodeskom sektoru nego i u sektoru zemljišne admnistracije BiH koja u posljednje vrijeme pokušava uhvatiti korak i s regionalnim i europskim stambenim pitanju.

"S obzirom da ovaj kongres ima međunarodni karakter, ovo je prilika vidjeti u kojem smjeru ide zemljišna administracija i ukupno politika razmjene podataka. Prije svega, kongres je jako dobro organiziran, sudionici imaju priliku čuti bitne informacije o stanju u sektoru zemljišne administracije u BiH, ali i regiji", rekao je Obradović i dodao kako svojim projektima, prvenstveno u Federaciji BiH koristili su se iskustvima kako iz regije, tako i iz nordijskih zemalja.

"Ističem tu Švedsku i Norvešku, koje imaju sličan sistem kao u BiH. Kod njih egzistira i katastar i zemljišne knjige ali su pronašli jedan dobar modus saradnje te dvije evidencije što je kod nas bio jedan veliki historijski problem. Problem je kako naći saradnju između tih svih evidencija jer imate slučaj da se u zemljišnim knjigama jedan podatak poprilično razlikuje od podataka u katastru", objasnio je Obradović.

Na kongresu je upriličeno i svečano potpisivanje ugovora s Geodetskom upravom iz Švedske o nastavku CILAP za period 2020.-2021, te ukazano na veliki iskorak u domenu zemljišne administracije koji se dogodio u protekle četiri godine.