Uz Međunarodni dan starih
0

Uz razgovor i druženje starim osobama pokazati da nisu same

FENA
Crveni križ Federacije BiH započeo je obilježavanje Međunarodnog dana starih - 1. oktobra obilaskom domova starih širom Federacije BiH, a uz druženje, razgovor i prigodne pakete žele im pokazati da nisu sami.

Generalni sekretar Crvenog križa Namik Hodžić kazao je Feni tim povodom da će volonteri CKFBiH u okviru te akcije u raznim dijelovima FBiH posjetiti oko 500 starih osoba.

On kaže da Crveni križ FBiH svojim programskim aktivnostima i djelovanjem posvećuje posebnu pažnju starijim osobama. Tako im programom kućne njege direktno pomažu u obavljanju svakodnevnih kućanskih poslova i svemu drugom što znači dostojanstven život za starije i često napuštene ljude. Taj program CK realiza uz pomoć italijanskog Crvenog križa i lokalnih organa vlasti, a od ukupno 4. 500 korisnika tog programa oko 4.000 je starih osoba.

Hodžić ističe da volonteri CK-a u susretu sa starim i iznemoglim osobama saznaju za mnoge probleme koji muče tu populacije. Ističe da su među najvećim ipak nabavka ogrjeva i kupovina lijekova koji nisu na esencijalnoj listi. Nerijetko su im potrebni i pravni savjeti ili pak samo razgovor. Stoga on naglašava činjenicu da okolina često brine o tjelesnom zdravlju starijih osoba, a zaboravlja njihov duhovni život.

Međunarodni dan starih, koji su proglasili UN, obilježava se u cijelom svijetu da bi se naglasila važnost staranja okruženja koje se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.