Gradsko vijeće
18

Uz protivljenje opozicije za predsjednika GIK-a u Mostaru izabran HDZ-ov Mario Čuturić

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara glasovima vladajućih SDA i HDZ-a danas je u drugom krugu glasanja izabran za predsjednika Gradske izborne komicije (GIK) HDZ-ovo Mario Čuturić uprkos negodovanju opozicije koja nije učestvovala u ovom izboru.
Od 35 vijećnika glasanju je pristupilo njih 29, a Čuturić je u drugom krugu glasanja izabran za predsjednika GIK-a s 15 glasova, dok je 12 glasova bilo za Arminu Krvavac (SDA), te su dva listića bila nevažeća.

Odluka o izboru Čuturića na čelo GIK-a, kako je kazano stupa na snagu danom potvrđivanja Centralne izborne komicije Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo da je prvi krug izbora održan 9. decembra na 14. sjednici, kad je opozicija napustila glasanje uz tvrdnju kako se načinom glasanja, po principu kojem je biran gradonačelnik krši Statut i Poslovnik grada Mostara, te je sjednica nakon desetsatnog zasjedanja prekinuta nakon prvog kruga glasanja.

SDP-ov vijećnik Arman Zalihić za Klix.ba kaže kako izbori za predsjednika GIK-a nisu izbori unutar vijeća, pa je trebalo birati u formi odluke nad polovičnom većinom.

"Kako je predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić protivno statutu ponovno ispunjavao želje HDZ-a, kako bi im omogućio da relativnom većinom izaberu svog predsjednika nismo željeli sudjelovati u proceduri. Ranije smo iznijeli i stav da nećemo podržati ni jednog kandidata jer su tih sedam ljudi eksponenti politika HDZ-a, SDA i SNSD-a i ne pada nam napamet da damo podršku nekome kome je zadatak da ponovno masakrira SDP na sljedećim izborima", kazao je Zalihić za Klix.ba.

Na kraju kaže kako mu nije jasno zašto su pojedinci iz opozicije nakon sve krađe na zadnjim izborima glasali za kandidate HDZ i SDA i smatra da je to katastrofalan potez.