Brige siromašnih
60

Uz policijsku pratnju Vodovod pokušao isključiti vodu stanovnicima mostarskog naselja Bafo

Piše: R. D.
Vodovod Mostar danas je uz pomoć pripadnika policije pokušao isključiti vodu u mostarskom naselju Bafo, naseljenom pretežno stanovništvom u socijalnoj potrebi.

Takva akcija u ljetno doba s temperaturama iznad 40 stepeni izazvala je gnjevnu reakciju stanovništva. Nakon protesta, blokiranja šahtova te dolaska medija i sastanka predstavnika ovog naselja i rukovodstva Vodovoda, isključenja su prolongirana za 10. septembar.

Naselje Bafo izgrađeno je poslije rata za privremeni smještaj, a kasnije je postalo jedno od najsiromašnijih mostarskih naselja. Kako smo saznali, danas je bilo predviđeno isključenje vodosnabdijevanja za četiri od ukupno 22 zgrade u naselju. Građani se pravdaju lošom ekonomskom situacijom, ali i neispravnim instalacijama, kao i proizvoljnim očitavanjima uposlenika Vodovoda te nerazumnim računima od više stotina KM.

Bolesna Višnja Pajtak, koja redovno ide na hemoterapije, sjedila je među okupljenim građanima čekajući rješenje sastanka stanara i rukovodstva Vodovoda.

"Dolaze nenormalno visoki računi vode, prije neokoliko godina smo pisali peticiju i dogovarali s ljudima iz naselja, išli u Vodovod i u Grad Mostar da se to sanira, jer nema šanse da neko ovdje može potrošiti nekoliko stotina KM za jedan mjesec. Kako tročlana porodica može mjesečno potrošiti 200 KM, pa manje troše autopraonice", pita se gospođa Pajtak, insistirajući da je najbolje rješenje da se naplata potrošnje vode radi paušalno, npr. 5 KM po članu porodice.

Pitanje koje je visilo u zraku sve vrijeme i koje su svi ponavljali bilo je kako neko može isključivati vodu u vrijeme najvećih vrućina naselju koje u 80 posto slučajeva nastanjuju porodice u socijalnoj potrebi i korisnici javne kuhinje.

Upoznali smo i gospođu koja već četiri godine živi bez struje, a danas je trebala ostati i bez vode.

"Živim četiri godine bez struje u groznim uslovima, ako ostanem i bez vode, meni onda ništa više ne preostaje. Ja to ne mogu dopustiti, živim od 100 KM socijalne pomoći", kazala nam je Almedina Šafro.

Građani se žale i na proizvoljna očitavanja, da se ispostavi račun, a da niko šaht i ne otvori. Kažu da se nadležni ogluše na svaku njihovu žalbu. U slučaju isključenja voda bi bila isključena i onima koji plaćaju, jer jedno brojilo pokriva četiri stana. Pojedine stanare tuže i za dug koji su napravili njihovi prethodnici u tim stambenim jedinicama.

Nakon dolaska medija, novinarskih ekipa i kamera situacija se smirila. Kasnije su za Klix.ba iz firme Vodovod Mostar kazali da je postignut sporazum da se isključenja odgode za 10. septembar, ali da građani moraju krenuti bar djelimično izmiriti dug.

Nakon što su se vozila policije i Vodovoda udaljila iz naselja, građani su mogli bar malo odahnuti, ali ostala je briga kako za mjesec naći novac za izmirenje duga.