|

Uz molitve, badnjak i vatromet pravoslavni vjernici u Zenici obilježili Badnje veče

Uz molitve, badnjak i vatromet pravoslavni vjernici u Zenici obilježili Badnje veče
120
Piše: E. M.
6.1.2018. u 18:45
79
komentara
120

dijeljenja
1/15 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
2/15 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
3/15 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
4/15 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
5/15 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
6/15 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
7/15 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
8/15 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
9/15 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
10/15 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
11/15 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
12/15 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
13/15 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
14/15 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
15/15 Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Crkva rođenja Presvete Bogorodice jedina je pravoslavna crkva u Zenici i ujedno mjesto gdje su se hrišćani večeras okupili da bdijenjem dočekaju jedan od najradosnijih blagdana Božić.
U malom prostoru crkve ukrašene ikonama i jedinstvenim polijelejom večeras se okupilo više stotina vjernika na bdijenju, molitvama i paljenju badnjaka.

Prije večernje molitve vjernici su u dvorištu crkve upalili svijeće za duše svojih najmilijih, a zvona s crkve označila su početak bdijenja i iščekivanja dolaska Isusa Hrista.

Molitvene stihove koje je pročitao jerej Marko Maleš vjernici su skrušeno saslušali, a u obraćanju okupljenim vjernicima Maleš je naglasak stavio na značaj porodice.

"Zajedno smo ovdje da dočekamo rođenje Isusa Hrista i ovo je dan kada i naše domove pripremamo za njegov dolazak. Svi pravimo atmosferu kakva je bila prije 2000 godina kada se Bogomladenac rodio. Danas smo došli u hramove i u svojim kućama pravimo simbolično mjesto Hristovog rođenja i tražimo što dostojniji način da ga dočekamo", kazao je Maleš te dodao:

"Svi trebamo njegovati život i porodicu. Kao što je sveta porodica s Bogomladencom Hristom i mi treba da čuvamo našu porodicu od vanjskih i unutrašnjih neprijateljstava. Porodica je najbitnija ćelija društva i kada nestane porodice nestat će i tradicije i svega onog u što smo vjerovali".

Badnjak su u dvorištu crkve zapalili vjerski službenici i okupljeni vjernici, a čitav ambijent uljepšao je i tradicionalni vatromet te narodno veselje koje je nastavljeno uz kuhano vino i pjesmu.
Prijavi grešku


Komentari (79)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...