BiH
0

Uz "Grbavicu" dugoročna kampanja za državni zakon o žrtvama ratne torture

FENA
Kampanja zalaganja za ljudska prava žrtava ratnog silovanja i ostalih oblika ratne torture "Za dostojanstvo preživjelih", koja se u BiH od marta ove godine provodi uporedo s prikazivanjem filma "Grbavica" ušla je u završnu fazu.

Do kraja ove i u narednoj godini dugoročno će biti nastavljena ta kampanja u cilju donošenja državnog zakona radi jedinstvenog reguliranja prava osoba koje su preživjele ratnu torturu, uključujući žene preživjele ratna silovanja i osiguravanje novca za njegovu primjenu.

Kao rezultat djelovanja Kampanje, na pres-konferenciji upriličenoj danas u Sarajevu istaknuto je da je Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio, u Kampanji formulirane i predložene amandmane na Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom iz marta ove godine.

Tim amandmanima omogućeno je da žene preživjele ratna silovanja ostvare status civilnih žrtava rata, a time i sva prava koja im garanutje spomenuti zakon.

Tokom Kampanje "Za dostojanstvo preživjelih", prodajom ulaznica za sarajevsku premijeru filma "Grbavica" sakupljeno je oko 17.000 KM, a novac je prema utvrđenim kriterijima dodijeljen ženama koje su preživjele ratna silovanja.

Prema zvaničnim podacima, film "Grbavica" zabilježio je u FBiH najveću gledanost dosad, ali je izraženo razočarenje što taj film koji obrađuje sudbinu žrtava ratnog silovanja nije javno prikazan u kinima Republike Srpske.

Akciju zalaganja za izmjene postojećeg zakona iz oblasti socijalne zaštite i zaštite civilnih žrtava rata radi ostvarivanja prava žena koje su preživjele ratna silovanja kao civilnih žrtava rata potpisima je ranije podržalo više od 50.000 građana u BiH.

Inicijalna grupa Kampanje "Za dostojanstvo preživjelih" dodijelila je danas zahvalnice organiizacijama i pojedincima koji su radom i zalaganjem doprinijeli ostvarenju ciljeva Kampanje.