Svečano na Babinom dolu
0

Uz dobar grah i Vučka počela sezona skijanja na Bjelašnici

Sarajevo-x.com
Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
(Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com)
Na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu danas je otvorena nova zimska turistička sezona uz besplatno korištenje staza, ski-liftova i žičara. Prigodnu svečanost u Babinom dolu organizovali su Tustička zajednica Kantona Sarajevo i Federacije BiH te firma ZOI 84'.

Predstavljen je i bogat kulturno-umjetnički program, gastro ponuda, te stari zanati i turistički proizvodi.

Posjetioci su osim besplatnog korištenja ski-staza uživali u besplatnoj porciji graha kojeg su poslužili organizatori.

Otvorenju zimske sezone su prisustvovali i direktor Turističke zajednice FBIH Enes Arifhodžić, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Midhat Kulo, te direktor KJP ZOI'84 Nedžad Ajnadžić.

Kulo je naglasio je da su očekivanja da predstojeća sezona za 20 posto bude bolja od prošle.

"U proteklih 11 mjeseci bilježimo 15,2 posto više domaćih i stranih posjetilaca, što u svakom slučaju ohrabruje pred početak zimske turstičke sezone. Prema informacijama iz turističkih agencija za ovu sezonu očekujemo znatno više posjetilaca na olimpijskim planinama. Što se tiče smještajnih kapaciteta, na Bjelašnici i Igmanu na rapolaganju će biti 1.500 ležaja u privatnom smještaju i apartmanima, a s postojećim hotelima ukupan broj će iznosti više od 2.000 ležaja, što je sasvim dovoljno u odnosu na očekivani broj posjetilaca", kazao je Kulo.

On je dodao da je veoma bitno da turistički radnici zajedno s firmom ZOI 84' uspiju produžiti zimsku sezonu.

"Firma ZOI 84' prvi put ove godine raspolaže snježnim topovima i očekujemo da oni budu u funkciju ako ne bude dovoljno snijega", izjavio je Kulo.