BiH
0

Uz amandmane Sporazum o izmjeni Ustava BiH biće upućen u Parlament

FENA
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine dalo je punu potporu Sporazumu predsjednika sedam političkih stranaka o izmjeni Ustava BiH te ga uputilo na daljnju proceduru.

Amandmane na taj sporazum sačiniće Komisija za izradu amandmana, najvjerovatnije do kraja ove sedmice, a zatim ih vratiti na Predsjedništvo, odakle će biti upućeni u parlamentarnu proceduru.

Prihvaćena je Inicijativa za uključenje BiH u Evromediteransko partnerstvo/Barcelona proces, čiji značaj je i u tome što će BiH imati punu potporu članica te inicijative kada je u pitanju izgradnja komunikacija u BiH, prije svega koridora 5c i poboljšanja domaće željezničke mreže.

“Značaj Inicijative je i u činjenici da BiH kao postkonfliktna zemlja može biti dobrim tumačem odnosa u multikulturalnim zajednicama”, kazao je član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović na pres-konferenciji, održanoj nakon sjednice Predsjedništva.

Predsjedništvo je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi sklapanja sporazuma o kreditu između Ministarstva finansija i trezora BiH i “Instituto de credito ofical” Kraljevine Španije za kreditiranje nabavke nagibnih vozova "Talgo" za Željeznice FBiH.

Riječ je o kreditu od 68 miliona eura, s grejs periodom od sedam godina, periodom vraćanja od 15 godina i s 1,25 posto kamata. Jović je naglasio da je to povoljan kredit koji bi trebalo da se realizuje u narednih pet godina.

Prihvaćen je i Sporazum o uspostavi željezničke mreže velikih mogućnosti u jugoistočnoj Evropi. Time BiH sklapa ugovor sa zemljama Jugoistočne Evrope na poboljšanju kvaliteta željezničkog prometa. Riječ je o povezivanju Sarajeva, Banje Luke i Mostara s gradovima u susjednim zemljama te gradovima u Grčkoj, Albaniji, Bugarskoj i Turskoj. BiH će s tim zemljama moći zajednički nastupati kako bi pod povoljnijim uvjetima dobijale tehnička sredstva potrebna za modernizaciju željeznica.

Prihvaćen je Sporazum između BiH i zemalja Benelluxa o readmisiji/ ponovnom vraćanju osoba koje su u te zemlje ušle neovlašteno.

“Ostaju nam još Španija i Finska i tada možemo ovakav ugovor potpisati s EU”, kazao je Jović dodajući da se onda otvaraju vrata za razgovor o ukidanju viznog sistema.

Predsjedništvo je prihvatilo i Sporazum o donaciji Vlade Švicarske Vijeću ministara BiH za razvoj malog i srednjeg poduzetništva i preduzeća u dijelu Doboj, Derventa i Brod. Rečeno je da je to četvrta donacija, koja iznosi 2,5 miliona eura, a treba biti realizovana u naredne dvije godine.

Prihvaćen je i sporazum o privrednoj saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Mađarske.

Mađarska je ove godine na sajmu 4. aprila u Mostaru partnerska zemlja Bosni i Hercegovini. To će biti i prilika da dvije zemlje potpišu ugovor o saradnji u različitim oblastima.