BiH
136

UWC Mostar nudi stipendije učenicima kojima je zabranjen ulaz u SAD

Piše: R. D.
Koledž ujedinjenog svijeta iz Mostara (The United World College - UWC) danas je saopštio da će ponuditi stipendije učenicima koji su pogođeni odlukom Trumpove administracije da zabrani ulazak u SAD građanima iz sedam većinski muslimanskih zemalja.

Međunarodna škola u BiH danas je objavila poziv učenicima kao priliku da "studiraju sa svojim kolegama iz SAD-a i više od 50 zemalja svijeta kako bi podsticali razumijevanje među narodima". Iz ove škole su objasnili da je njihova odluka motivisana vjerom u pružanje jednakih mogućnosti i vrednovanjem različitosti.

Trumpovom odlukom privremeno je zabranjen ulazak u SAD državljanima Iraka, Sirije, Irana, Libije, Somalije, Sudana i Jemena.

Odluku su oštro osudili brojni svjetski autoriteti, institucije i poznate ličnosti, a neki su i svoje poslovanje prilagodili njenoj osudi.

Djeci iz ovih zemalja, kao i svih drugih, vrata Koledža ujedinjenog svijeta iz Mostara širom su otvorena, kazala je za Klix.ba direktorica UWC-a Mostar Valentina Mindoljević.

Protesti protiv Trumpove zabrane (Foto: EPA)
Protesti protiv Trumpove zabrane (Foto: EPA)

"Već u ponedjeljak sam obavijestila naše osoblje da ćemo mi, kao i cijeli UWC pokret reagirati na Trumpovu zabranu. Potrudit ćemo se da u narednoj školskoj godini imamo studente iz svake od zemalja koje su pogođene ovom odlukom. Naš koledž i do danas su pohađala djeca iz skoro svake od tih zemalja te ovo nije ništa posebno novo, samo želimo dati aktivan odgovor na opasnosti koje svijet nudi", kazala je Mindoljević.

Zanimljiv je primjer učenika iz Sirije koji je nakon završenog UWC-a Mostar upisao prestižni univerzitet Yale te sada zbog kontroverzne odluke novog predsjednika ne može nastaviti svoj studij u Americi.

"Naša institucija otvorit će vrata i svim učenicima naših sestrinskih institucija u Sjedinjenim Državama, kojima će zbog ove odluke nastavak školovanja doći u pitanje. Tako će se postaviti i druge UWC institucije u znak solidarnosti. Podizanje granica i izgradnja zidova uvreda je za sve dobre i pametne ljude, tako da nismo imali dileme šta trebamo uraditi", izjavila je direktorica mostarskog koledža.

UWC Mostar
UWC Mostar

Inače, mostarski koledž otvoren je u maju 2006. godine i jedan je od 17 koledža u UWC mreži međunarodnih škola. Okuplja učenike iz cijeloga svijeta, a biraju ih njihovi nacionalni odbori prema vlastitim zaslugama i uspjehu nošeni jedinstvenom misijom - od obrazovanja napraviti snagu koja ujedinjuje ljude, nacije i kulture u službi mira i održive budućnosti.

Koledž je 2011. godine pohađao i Kim Han-sol, unuk bivšeg sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-ila, nakon što mu je Hong Kong odbio izdati vizu.