RS
0

Uvoz veći za više od dvije milijarde od izvoza

FENA
Republika Srpska je u 2008. godini izvezla robu u vrijednosti od milijardu i 980 miliona KM, dok je istovremeno uvezena roba u iznosu od četiri milijade i 170 miliona KM.

„Od ukupnog obima vanjskotrgovinske razmjene, 47,6 posto se odnosi na razmjenu sa zemljama članicama EU, a 42,8 posto na razmjenu sa zemljama potpisnicama CEFTA-e i 9,6 posto na razmjenu sa ostalim zemljama“, rekla je danas potpredsjednica Vlade RS-a Jasna Brkić.

Ona je naglasila da je najveći obim vanjskotrgovinske saradnje RS-a sa Srbijom, Italijom, Hrvatskom, Njemačkom, Slovenijom i Austrijom.

„U strukturi ukupnog izvoza u 2008. godini dominiraju glinica, drvo, električna energija, željezne ili čelične cijevi, dijelovi obuće, čelične konstrukcije, rudače, koncentrati željeza itd.“, rekla je Brkić nakon sjednice Vlade i dodala su se u RS-u najviše uvozili naftna ulja, toplovaljani proizvodi od željeza i čelika, peći za grijanje, štednjaci, lijekovi, automobili i druga motorna vozila i telefoni.

„U prva dva mjeseca ove godine vanjskotrgovinski deficit Republike Srpske iznosio je 235,6 miliona KM i smanjen je za 15 posto“, rekla je Brkić.

Entitetska vlada je na današnjoj sjednici donijela i odluku o odobravanju 100.000 KM iz budžetske rezerve za podršku organizaciji koncerta Lenija Kravica u junu u Banjoj Luci.

„Vlada je zatražila od organizatora da omogući potpunu finansijsku kontrolu, te da se dobit upotrijebi kao inicijalna sredstva za organiziranje budućih koncerata“, istakla je pomoćnica generalnog sekretara za informiranje Vera Sajić.

Ona je dodala da je održavanje koncerta Lenija Kravica „značajno za RS i Banju Luku u prvom redu zbog toga što će 100 mladih ljudi raditi 30 dana na pripremi i realizaciji ovog događaja“.

Naglašavajući da će zbog održavanja koncerta biti angažiran kompletan hotelski, ugostitaljski i trgovački poslovni sektor, Sajić je dodala da će ovaj događaj „doprinijeti pozitivnoj medijskoj slici RS-a, te poslati poruku mladim ljudima da je taj entitet dio svjetske urbane kulture“.