{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uvođenje video nadzora tehničkog pregleda vozila

S
Sarajevo-x.com
18.6.2008. u 17:16
0
0
Uvođenje video nadzora tehničkog pregleda vozila
0
Uvođenje video nadzora tehničkog pregleda vozila
Federalna vlada usvojila je danas Izvješće o radu u protekloj, te Program rada za 2008. godinu Instituta za privredni inžinjering d.o.o. Zenica.
Zadatak ove institucije je kontrola nad radom stanica za tehnički pregled vozila, a ona je, u suardnji s Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija, angažirala dva podugovarača - Centar za vozila d.o.o. Široki Brijeg i Saobraćaj i komunikacije d.o.o Sarajevo, te brojne stručnjake kako bi bilo moguće realizirati obveze propisane Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na cestama.

Lani su, između ostalih okončanih poslova, prikupljeni pokazatelji i elaborirani uvjeti za informatičko uvezivanje 152 stanice tehničkog pregleda, te razvijen i testiran informatički sustav za ove potrebe. Rad Instituta financira se kroz deset posto sredstava od cijene tehničkog pregleda koje stanice jednom mjesečno uplaćuju na račune federalnog i pripadajućeg kantonalnog proračuna. Ukupno prikupljena sredstva su na kraju 2007. godine iznosila 1.126.709,25 konvertibilnih maraka.

Iako je napravljen veliki iskorak, nisu se stekli svi uvjeti za ukidanje prakse ovjere tehničke ispravnosti vozila koje nije niti bilo na tehničkom pregledu.

Stoga je Vlada danas zadužila Federalno ministarstvo prometa i komunikacija da pripremi tekstove pravilnika kojim će biti normativno regulirani način, organizacija i uvjeti rada stanica tehničkog pregleda. U informatički sustav bi bio inkorporiran i video nadzor tehničkog pregleda, bez kojeg se taj pregled neće priznavati. Nakon rasprave, Vlada je danas zadužila Federalno ministarstvo unutarnjih poslova da, u suradnji sa Institutom za privredni inžinjering, te kantonalnim MUP-ovima i Direkcijom za provedbu CIPS projekta, osigura uvjete za prihvatanje elektronskih pokazatelja o obavljenim tehničkim pregledima vozila. Na taj način bit će omogućeno da samo vozila za koja postoji i snimka tehničkog pregleda mogu biti registrirana. Prikupljena, a neutrošena sredstva iz 2007. godine od 188.790,60 KM bit će iskorištena za tiskanje Stručnih vodiča za voditelje tehničkog pregleda i za kontrolora tehničke ispravnosti vozila, te za ugradnju kamera za video nadzor.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: