Važan zakon
27

Uvođenje registra pedofila iduće sedmice napokon pred federalnim parlamentarcima

Er. M.
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH će se naredne srijede izjasniti o Prijedlogu zakona o posebnom registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u FBiH, a koji je po skraćenoj proceduri uputila zastupnica SDP-a Lana Prlić.

Prlić je ovaj prijedlog zakona uputila u parlamentarnu proceduru još 10. maja 2019. godine, ali je on stavljen na dnevni red sjednice koja je zakazana za 29. januar 2020. godine. Predloženim zakonom uređuje se vođenje posebnog Registra osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine i određuju posebne mjere koje se sprovode prema osobama pravosnažno osuđenim za ta krivična djela.

Kako je navedeno u prijedlogu zakona, svrha donošenja zakona je osiguravanje zaštite djece i maloljetnika od krivičnih djela protiv spolne slobode i morala te sprečavanje osoba pravosnažno osuđenih za ta krivična djela da ponovo izvrše isto ili slično krivično djelo.

U suštini, zakon se odnosi na uvođenje evidencije-registra koji sadrže podatke o osobama koje su osuđene za krivična djela protiv spolne slobode. Uspostava tog vida registra postala je međunarodnopravni standard i obaveza zemalja koje su ratificirale Konvenciju Vijeća Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja, a Bosna i Hercegovina je upravo jedna od zemalja koje su ratificirale konvenciju.

Lana Prlić (Foto: Klix.ba)
Lana Prlić (Foto: Klix.ba)

Ovaj zakon bi se primjenjivao na osobe pravosnažno osuđene za krivična djela kao što su silovanje, prinuda na spolni odnos, bludne radnje, spolni odnos s djetetom, spolni odnos s nemoćnom osobom, zadovoljenje pohote pred djetetom ili maloljetnikom, navođenje na prostituciju i slično.

Registar bi sadržavao lične podatke, kao i djelo koje je počinjeno, fotografije i mjere. Registar je trajan te se podaci mogu dati sudu, tužilaštvu, kao i organima te organizacijama i ustanovama koji imaju neposredni kontakt s djecom, sve u cilju zaštite prava i interesa djece.

"Ovaj registar nameće i obavezu da prilikom prijema u radni odnos osoba koje imaju kontakt s djecom, poslodavci provjere da li se ta osoba nalazi u ovom registru", poručila je ranije Prlić.

Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta RS je u martu 2018. godine usvojila Zakon o posebnom registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece.