{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Uvođenje Interventnog zakona je objava rata"

F
17.6.2009. u 12:09
0
35
"Uvođenje Interventnog zakona je objava rata"
0
"Uvođenje Interventnog zakona je objava rata"
Foto: Arhiv
Predsjednik Unije neovisnih sindikata Federacije BiH Josip Milić za četvrtak, 18. juna, najavio je petominutni štrajk upozorenja u znak prosvjeda zbog prijedloga Interventnog zakona Vlade Federacije BiH, kojim se svim budžetskim korisnicima na svim razinama vlasti umanjuje plaća za deset posto.
Na konferenciji za novinare u Mostaru Milić je kazao kako je Interventni zakon zapravo "objava rata" te da sindikati nemaju drugih mogućnosti već da stupe u otvoreni rat s Vladom FBiH.

"Ako bude potrebno automobilima ćemo paralizirati promet u Sarajevu i cijeloj državi. To je sasvim izvjesno i u pitanju neće biti kriza već kolaps i potpuna katastrofa. Pitanje je hoće li sindikati uspjeti zadržati ljude da ne stupe u nešto što je puno agresivnije, u nešto što se zove revolucija, a ne samo nemiri i prosvjedi", upozorio je Milić.

Koordinator Saveza samostalnih sindikata BiH Hercegovačko-neretvanskog kantona Husein Špago istaknuo je kako su spomenutim zakonom pogaženi svi drugi zakoni.

Po njegovim riječima, na jučerašnjoj sjednici Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH donesena je odluka da sve članice sindikata, njih 24, od petka, 26. juna, započnu štrajk upozorenja, koji će se održavati svakodnevno od 10 do 12 sati.

"Smatramo kako Interventni zakon treba staviti van snage budući da se njime ugrožavaju prava radnika koja su zagarantirana međunarodnim konvencijama, Zakonom o radu, kolektivnim i granskim ugovorima", kazao je Špago, te je pozvao sve radnike u Federaciji BiH i članove sindikata da se pridruže sindikatima i na taj način pokažu jedinstvo budući da je u pitanju, kako je kazao, "egzistencija i život svih radnika".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: