Zakon o pravima pacijenata
0

Uvode se savjetovališta i sankcije za liječničke greške

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Federalno ministarstvo zdravstva u drugoj polovici tekuće godine planira pokrenuti proceduru usvajanja Zakona o zaštiti prava pacijenata Federacije BiH. Ovim zakonom će se detaljnije urediti prava pacijenata u Federaciji BiH, način i postupak njihove zaštite, saglasno harmoniziranom pravnom okviru za zaštitu prava pacijenata i uspostavu institucija za zaštitu prava pacijenata u regionu Jugoistočne Evrope, a koji je utvrdio Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu.

Prema riječima portparola Federalnog ministarstva zdravstva Zlatana Peršića, resorno ministarstvo pripremilo je stručnu verziju prednacrta ovog zakona koji će bliže regulisati prava i zaštitu prava pacijenata u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama.

„Zakon će osigurati dvostupnost u rješavanju prigovora u vezi povrede prava pacijenata u zdravstvu (pravo na žalbu) te obavezati zdravstvene ustanove da sve dostavljene primjedbe, prigovore i pritužbe analiziraju i poduzme mjere za poboljšanje stanja u oblasti prava pacijenata“, istakao je Peršić za naš portal.

Ovim zakonom su određene i obaveze kantonalnih ministarstava zdravstva i zavoda zdravstvenog osiguranja u vezi sa zaštitom prava pacijenata, a posebno komora iz oblasti zdravstva.

„Naime, komore će biti dužne da u slučaju dokazane greške zdravstvenih profesionalaca poduzmu mjere s ciljem zaštite prava pacijenata i pokrenu sankcije prema tom zdravstvenom radniku. Sankcije mogu biti od ukora do oduzimanja licence. Također, prednacrtom zakona je na nivou lokalne samouprave predviđeno osnivanje zdravstvenih savjeta u općinama koji će se baviti zaštitom prava pacijenata, kao osnovnih ljudskih prava“, precizira on.

Prednacrt je predvidio i mogućnost zaštite prava pacijenata u okviru postupka medijacije u skladu sa zakonom o postupku medijacije.

Treba istaći da će i dalje postojati mogućnost zaštita prava pacijenata u građanskim i krivičnim parnicama kod nadležnog suda.

Inače, do sada su prava pacijenata bila regulisana u okviru temeljnog zakona u oblasti zdravstva – Zakona o zdravstvenoj zaštiti, a kreiranje novog zakona zapravo ima za cilj detaljnije i bliže regulisanje ove problematike.