Sulejman Tihić
0

"Uvjeren sam da će Sadović dati ostavku"

Sarajevo-x.com
Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović još nije donio odluku da li će samovoljno napustiti ovu funkciju, nakon što je Predsjedništvo SDA prošle sedmice zatražilo njegovu ostavku. U javnosti se spekulira da Sadović neće podnijeti ostavku jer traži da mu se 'detaljno objasni ko ima primjedbe na njegov rad i na šta se one odnose".

Ministarstvo očekuje da se u javnosti objavi 'šta je Sadović skrivio', a nakon toga možemo očekivati i njegovo javno očitovanje o ovom pitanju. Objašnjenje da je Sadović mora otići jer ima određenih pritužbi na njegov rad nazivaju 'nekonkretnim i maglovitim'.

Predsjednik SDA Sulejman insistira na tome nisu potrebna dodatna obrazloženja, te navodi da Sadović već upoznat sa razlozima zbog kojih treba podnijeti ostavku.

"Funkcija državnog ministra sigurnosti je pozicija koja zahtijeva jaku ličnost, koja će uspostaviti najšire kontakte sa domaćim institucijama i institucijama međunarodne zajednice. Činjenica je da dosadašnji Sadovićev rad ne ide njemu u prilog, te mi moramo pronaći osobu koja će upostaviti saradnju, jer kriminal i terorizam su stvari koje nemaju granice", istakao je Tihić

On je u razgovoru sa Sarajevo-x.com kazao da očekuje da će Sadović, kao dugogodišnji član stranke, poslušati najviši organ stranke i sam podnijeti ostavku.

"Uvjeren sam da će Sadović sam dati ostavku", kratko je prokomentarisao.

Inače, ovo je druga ostavka u izvršnoj vlasti koju je Tihić zatražio nakon stranačkih izbora i osvajanja trećeg mandata na funkciji predsjednika SDA. Podsjećamo, bivši federalni premijer Nedžad Branković podnio je ostavku u maju ove godine, nakon podnošenja krivične prijave zbog zluopotrebe položaja i Tihićeve izjave da on 'ne uživa njegovo povjerenje'.

Zanimljivo je spomenuti da je Tihićev protukandidat Bakir Izetbegović u oba slučaja bio protiv smjene članova SDA na ovim istaknutim pozicijama. U ovom slučaju, ukoliko Sadović odbija sam dati ostavku, SDA će pokrenuti zakonsku proceduru za njegovu smjenu.