{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uvezene vakcine ne ugrožavaju djecu u BiH

F
31.3.2009. u 11:35
0
3
Uvezene vakcine ne ugrožavaju djecu u BiH
0
Uvezene vakcine ne ugrožavaju djecu u BiH
UNICEF je saopćio da "odlučno odbija navode Jagode Savić, objavljene u medijima, kojima se implicira da uvezene vakcine ugrožavaju živote djece u Bosni i Hercegovini".
"UNICEF uvijek nabavlja vakcine od proizvođača koji imaju certifikat Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), što znači da su prošli kroz rigorozne kontrole kvaliteta proizvodnje i sigurnosnih standarda", saopćeno je iz UNICEF-a BiH.

Iz UNICEF-a ističu da je, kao što su UNICEF i SZO u više navrata naglasili, Globalni savjetodavni komitet o sigurnosti vakcina (GACVS) potvrdio da nema dokaza toksičnosti za dojenčad, djecu ili odrasle koji su izloženi tiomersalu iz vakcina.

"Svi navodi i netačne informacije, kojima se narušava proces imunizacije u zemlji mogu ugroziti zdravlje hiljada djece, ako ne i više", rekla je vršiteljica dužnosti predstavnice UNICEF-a u BiH Anne-Claire Dufay.

UNICEF podsjeća roditelje da su bolesti, koje se mogu spriječiti vakcinama, veoma ozbiljne i još neiskorijenjene u svijetu, ugrožavajući i odnoseći živote miliona djece.

"Imunizacija stoga predstavlja najuspješniji i najjeftiniji način očuvanja javnog zdravlja. Zdravstveni eksperti procjenjuju da je zahvaljujući vakcinama spašeno oko 20 miliona života u proteklih dvadeset godina", navodi se.

SZO i UNICEF podvlače da su DTP vakcine, koje sadrže tiomersal (koje je proizveo CSL Australija) donirane BiH od UNICEF-a u 2002. godini, prošle nezavisni pregled SZO da bi se osigurala njihova sigurnost i efektivnost i da su proizvedene u skladu s najvišim međunarodnim standardima.

"Sve informacije, uključujući procedure kontrole uvezenih vakcina, koje se koriste u državnim programima imunizacije, lista certificiranih proizvođača, te regulativa vezana uz imunizaciju, dostupni su javnosti na linku www.who.int/immunization_standards/vaccine_quality

UNICEF je prisutan u više od 150 zemalja i teritorija da bi pomogao djeci da žive i razvijaju se od ranog djetinjstva do adolescencije.

"Kao najveći svjetski snabdjevač vakcinama za zemlje u razvoju, UNICEF podržava zdravlje djece i pravilnu ishranu, zdravu vodu i sanitaciju, kvalitetno osnovno obrazovanje za sve dječake i djevojčice i zaštitu djece od nasilja, eksploatacije i AIDS-a. UNICEF je finansiran u cijelosti od privatnih donacija pojedinaca, preduzeća, fondacija i vlada", navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: