{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uvesti red u oblast plaća i drugih materijalnih prava organa upravljanja i javnih preduzeća

F
2.7.2008. u 14:38
0
0
Uvesti red u oblast plaća i drugih materijalnih prava organa upravljanja i javnih preduzeća
0
Uvesti red u oblast plaća i drugih materijalnih prava organa upravljanja i javnih preduzeća
Vlada Federacije BiH utvrdila je danas na sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o plaćama i drugim materijalnim pravima članova organa upravljanja institucija FBiH i javnih preduzeća u većinskom vlasništvu FBiH.
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo izjavio je na konferenciji za novinare da je jedna od prvih zadaća koje je ova vlada zadala sebi nakon imenovanja bilo uvesti reda u ovoj oblasti.

Ocijenio je da u takvim firmama vlada veliko šarenilo i da se plaće rukovodnih kadrova kreću od 850 KM u KTK Visoko ili Vitezit Vitez do više od 7.000 KM u JP Elektroprivreda BiH. Također, kada su pitanju primanja članova nadzornih odbora, naknade se kreću od 300 do 3.000 KM.

Hećo, međutim, nije dobio podatke o primanjima u firmi koja je u nadležnosti Ministarstva prometa i komunikacija (BH Telecom), ali će nastojati da prije odlaska u Parlament "opremi" zakon i sa tim podacima kako bi svi oni koji učestvuju u donošenju zakona vide da treba poduzeti nešto da se napravi red bar u kompanijama gdje je država osnivač, odnosno većinski vlasnik.

Naveo je da je prijedlog Ministarstva finansija bio da se u odlučivanja o visini naknada dodaju i finansijske institucije, kao što su Razvojna banka, Komisija za vrijednosne papire, Registar vrijednosnih papira...

Vlada je prihvatila tu sugestiju i kriterij za primanja će biti do pet prosječnih plaća u javnim preduzećima i ovim finansijskim institucijama. Sve ostalo će biti vezano za prosjek u Federaciji BiH.

Zaključio je kako je potrebno napraviti red kako bi se vidjelo koji su poslovi manje a koji više složeni, jer imamo situaciju sa kompanijama u kojima je vrlo teško raditi i biti direktor, a da su tamo najmanje plaćeni, a tamo gdje je dobro, plaćeni su čak tri puta bolje od ministara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: