{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uvesti direktnu demokratiju u Ustav BiH

S
29.6.2009. u 15:15
0
7
Uvesti direktnu demokratiju u Ustav BiH
0
Uvesti direktnu demokratiju u Ustav BiH
Udruženje građana ''Zašto ne'' danas je u Sarajevu predstavilo kampanju za uvođenje direktne demokratije u Ustav BiH pod nazivom ''Ne zaUSTAVljajte nas'', kojom se traži omogućavanje građanima BiH da direktno utiču na donosioce odluka i da sami donose odluke o svojoj sudbini, a ne samo da učestvuju na izborima.
Na konferenciji za novinare ovog udruženja rečeno je da je cilj kampanje da u Ustav BiH uvede institute direktne demokratije, odnosno da omogući građanima da direktno odlučuju o bitnim pitanjima za BiH putem referenduma, da pokreću inicijative za donošenje ili prestanak važnosti zakona i odluka ili da zahtijevaju ostavke poslanika u parlamentu BiH.

Predstavljajući Studiju o neposrednoj demokratiji i radničkoj participaciji u BiH sa prijedlozima amandmana na Ustav BiH njen autor Goran Marković, predavač na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, istakao je da, s obzirom na odnose u BiH, materija referendumskog odlučivanja mora biti definisana tako da ne dovede do etničkog preglasavanja ili ugrožavanja vitalnih nacionalnih interesa.

Prema Markovićevim riječima, predloženim amandmanima pravo predlaganja zakona i drugih akata iz nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH ubuduće bi imali i građani, ukoliko za određenu inicijativu skupe 5 000 potpisa, dok je za raspisivanje referenduma potrebno skupiti 30 000 potpisa.

U Ustav bi, predviđeno je ovim amandmanima, bila ugrađena i odredba prema kojoj birači mogu zatražiti opoziv izabranog poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, što bi, rekao je Marković, trebalo da utiče na poslanike da vode računa o interesu birača, a ne samo prema političkoj opciji kojoj pripadaju.

''BiH je prema Ustavu demokratska država, ali je u stvarnosti demokratija u BiH ograničena, formalna, osiromašena i elitistička'', istakao je Marković, ocijenivši da bi predloženim ustavnim izmjenama BiH načinila korak ka ''obogaćenoj demokratiji, u kojoj bi građani imali mogućnosti da utiču na političke elite''.

Navodeći da se jednim od amandmana predviđa se da u Ustav BiH bude ugrađeno i pravo zaposlenih da učestvuju u upravljanju preduzećima, Marković je objasnio da neposredna demokratija postoji u Švajcarskoj, Italiji, Irskoj, Švedskoj i nekim članicama američke federacije.

Predsjednik Udruženja građana ''Zašto ne'' Darko Brkan rekao je da će kampanja biti provedena u 15 gradova BiH i da će tokom njenog trajanja pokušati da skupe 30 000 potpisa za predložene amandmane."Potom ćemo pokušati da obezbijedimo podršku poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH za predložene amandmane kako bi oni mogli ući u parlamentarnu proceduru'', dodao je Brkan.

Kampanja će biti provedena u saradnji sa više nevladinih organizacija i uz podršku Ambasade Švajcarske u BiH i Švajcarske kancelarije za saradnju i razvoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: