Vrhovni sud FBiH
14

Uvažena žalba Tužilaštva KS: Delimustafić, Cerić i Hadžić nezakonito pušteni na slobodu

Piše: E. S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vrhovni sud Federacije Bosne i Heregovine uvažio je žalbu Kantonalnog tužilaštva KS na odluku Kantonalnog suda o puštanju na slobodu osumnjičenih Alije Delimustafića, Lejle Cerić i Suade Hadžić uhapšenim u akciji "Pravda".

"Onog momenta kad su pušteni na slobodu, tvrdili smo da je takva odluka suda nezakonita", kazala je za Klix.ba Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS. Čeka se odluka suda.

Podsjećamo, u martu su drugi put Alija Delimustafić, Suada Hadžić i Lejla Cerić pušteni na slobodu nakon što je njihove žalbe uvažio Vrhovni sud FBiH. Ukinuto je rješenje o pritvoru i vraćeno u ponovni postupak s uputama kako postupiti.

Delimustafiću nisu određene nikakve mjere zabrane.

Podsjetimo, Delimustafić je drugi put uhapšen 21. decembra prošle godine u Karlovcu u autobusu koji je saobraćao na relaciji Rijeka - Zagreb. Za njim su bile raspisane međunarodna i interna potjernica, nakon što ga Sudska policija Kantona Sarajevo nije pronašla na prijavljenoj adresi kada mu je određen pritvor drugi put. Izručen je 5. januara i od tada se nalazio u pritvoru.

Tužilaštvo KS ga tereti za krivična djela organiziranog kriminala, a u vezi s djelima zloupotrebe položaja, povrede zakona sudije, pranja novca i prevara.

Pomoćnica načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića u Službi za imovinsko-pravne poslove Lejla Cerić i bivša pravobraniteljica Općine Stari Grad Suada Hadžić su kao i Delimustafić obuhvaćene opsežnom akcijom "Pravda".