Tužba Srebreničana
0

Uvažen prigovor Holandije na tužbu

FENA
Foto Arhiv
Foto Arhiv
Okružni sud u Haagu nažalost je uvažio prigovor Holandije vezano za imunitet Ujedinjenih nacija i ta presuda je za nas veliko iznenađenje.

To je danas izjavio Semir Guzin, član međunarodnog advokatskog tima koji zastupa Srebreničane po njihovoj tužbi protiv Kraljevine Holandije i UN-a zbog nesprječavanja genocida u julu 1995. godine u «zaštićenoj enklavi» Srebrenica.

Pred Okružnim sudom u Haagu 18. juna ove godine održana je rasprava o procesnim prigovorima Kraljevine Holandije koji glase da taj sud nije nadležan za postupanje protiv UN-a i da u tom slučaju - za genocid - UN ima imunitet.

Donošenje odluke o tome da li je ili nije haški okružni sud nadležan za UN i može li UN biti suđen u ovom predmetu bilo je najavljeno za danas.

„Današnja presuda je došla za nas kao veliko iznenađenje, iz dva razloga: prvo, sud je prije nekoliko mjeseci donio odluku kojom je odbio prvi prigovor imuniteta i kazao da se UN mora pojaviti kao stranka u postupku i da u tom pravcu ne uživa imunitet.

S obzirom da UN nije u zadatom roku dao odgovor na našu tužbu, Sud je donio odluku da se isti nalazi u fazi čekanja presude zbog izostanka.

Razmišljali smo i mislili, ukoliko je htio prihvatiti prigovor imuniteta, ovaj drugi, da ne bi donosili ovaj prvi dio, ali očito je došlo do naglog preokreta i sud u Haagu je jednostavno uvažio prigovor Holandije vezano za imunitet UN-a i kazao da se u ovom postupku za utvrđivanje odgovornosti UN-a za štetu koja se desila zbog tragedije u Srebrenici ne može voditi postupak, odnosno da UN u tom pravcu uživa imunitet“, kazao je Guzin.

Prema njegovim riječima, ovo znači da se postupak nastavlja dalje, protiv države Holandije.

„Mi ćemo na ovu odluku uložiti žalbu Apelacionom sudu u Den Haagu“, naglasio je Guzin uime međunarodnog advokatskog tima koji zastupa 6.000 Srebreničana s ukupno 8.000 zahtjeva.