BiH
0

Utvrđeni rezultati izbora za Dom naroda PSBiH

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine danas je donijela odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Prema utvrđenim rezultatima izabrani delegati iz reda hrvatskog naroda su: Dragan Čović, Borjana Krišto, Krunoslav Vrdoljak, Josip Merdžo, Stjepan Krešić, a iz reda bošnjačkog: Sulejman Tihić, Nermina Kapetanović, Hasan Bećirović, Halid Genjac i Mehmed Bradarić.

Centralna izborna komisija BiH danas je, postupajući po predmetima iz oblasti sukoba interesa, izrekla sankcije Juri Čolagi i Ademu Handžiću .

Utvrđeno je da je Juro Čalaga od 28.11.2008. do 21.10.2010. istovremeno obavljao funkciju izabranog dužnosnika, tj. vijećnika u Općinskom vijeću Kreševo i funkciju osnivača, direktora i ovlaštene osobe privatnog preduzeća „Veterinarska stanica Kreševo“ d.o.o. Kreševo, koje je u 2009. sklapalo ugovore vrijednosti veće od 5.000 KM godišnje s organima koji se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti, čime je izvršio povredu odredaba člana 6. stav (2), Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na osnovu navedenih zakonskih propisa izrečena mu je sankcija nepodobnosti za kandidovanje za bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja tj. od 31.12. 2009. godine.

Utvrđeno je da je Adem Handžić od 28.11.2008. do 17.5.2011. godine istovremeno obavljao funkciju izabranog dužnosnika, tj. vijećnika u Općinskom vijeću Kreševo i funkciju člana Skupštine privatnog preduzeća „Bejtkov“ d.o.o. Visoko, a do 7.6.2010. godine i funkcije direktora i ovlaštene osobe privatnog preduzeća „Bejtkov“ d.o.o. Visoko koje je u 2009. i 2010. godini sklapalo ugovore vrijednosti veće od 5.000 KM godišnje, s organima koji se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti, čime je izvršio povredu odredaba člana 6. stav (2), Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Handžiću je na osnovu navedenih zakonskih propisa izrečena sankcija nepodobnosti za kandidovanje za bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja tj. od 31.12.2010. godine.

Centralna izborna komisija BiH je, nakon provedenog postupka utvrđivanja odgovornosti, donijela odluke o sankcioniranju sedam osoba koje su bile angažirane za rad na pojedinim biračkim mjestima u osnovnim izbornim jedinicama Lopare i Brčko Distrikt BiH u vrijeme održavanja općih izbora 2010. godine.

Zbog počinjenih nepravilnosti sankcija zabrane angažiranja u organima nadležnim za provedbu izbora na period od četiri godine izrečena je za svih sedam osoba, kao i novčane kazne.

Damir Smajlović je kažnjen s 800 KM, Velimir Savić s 500 , Melisa Pečković sa 400, a Davor Mihajlović, Milan Mitrović, Ljubiša Stefanović i Neđo Ristić s po 200 KM.

Centralna izborna komisija BiH nastavlja aktivnost analize rada tjela za provedbu općih izbora 2010. godine.

Nakon izvršenih provjera, Centralna izborna komisija BiH ovjerila je prijave političkih stranaka za učešće na prijevremnim izborima za načelnika općine Travnik, zakazanih za nedjelju, 24.7.2011. godine. Ovjerene su prijave Socijaldemokratske partije BiH, Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH, saopćeno je iz Centralne izborne komisije BiH.