{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Utvrđeni prijedlozi zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, pred Skupštinom KS 10. maja

28.4.2017. u 13:15
60
4
Utvrđeni prijedlozi zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, pred Skupštinom KS 10. maja
60
Utvrđeni prijedlozi zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, pred Skupštinom KS 10. maja
Vlada Kantona Sarajevo je na danas održanoj vanrednoj sjednici utvrdila i prema Skupštini uputila prijedloge zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i zakona o srednjem obrazovanju.
Ove revidirane i dodatno uređene prijedloge zakona zastupnici Skupštine KS će razmatrati na narednoj redovnoj sjednici planiranoj za 10. maj ove godine.

Nakon opsežno provedenih dodatnih konsultacija i organizacije sastanaka sa svim zainteresiranim akterima odgojno-obrazovnog procesa u Kantonu Sarajevo, resorno ministarstvo je uvažilo sve opravdane zahtjeve te u skladu s njima uvrstilo dodatne zakonske klauzule kojima se, između ostalog, precizira provođenje inkluzivne nastave.

Prema usaglašenim stavovima o ovom poglavlju sa predstavnicima ustanova i udruženja koje se bave radom sa djecom s poteškoćama u razvoju, ova djeca će svoj odgojno-obrazovni i rehabilitacioni proces prolaziti kroz primjenu individualno prilagođenih programa.

Također su precizirani i članovi ovih zakona kojima je definisano ograničavanje mandata direktora u osnovnim školama, načini njihovog razrješenja, kao i mreže škola koje će dovesti do racionalne upisne politike.

Novina u predloženom zakonu o srednjem obrazovanju je da se umjesto eksterne mature, uvodi eksterna evaluacija znanja na kraju posljednje godine srednjoškolskog obrazovanja, a čiji rezultati neće uticati na prosjek ocjena učenika.

I jedan i drugi zakon, pored dosadašnjih zimskih i ljetnih raspusta, predviđa i pet dana odmora za sve učenike u prvoj sedmici aprila.

Primjena oba ova reformska zakona je predložena za narednu školsku 2017/2018. godinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: