{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Utvrđeni podaci za još dvoje djece u Italiji iz doma "Ljubica Ivezić"

F
4.3.2007. u 10:53
0
0
Utvrđeni podaci za još dvoje djece u Italiji iz doma "Ljubica Ivezić"
0
Utvrđeni podaci za još dvoje djece u Italiji iz doma "Ljubica Ivezić"
Utvrđeni su podaci o još dvoje djece iz Doma "Ljubica Ivezić" u Sarajevu koja su početkom rata odvedena u Italiju i tamo usvojena, a u zvaničnom državnom izvještaju vode se pod naznakom "nepoznata adresa".
Kako je danas saopćila zastupnica roditelja nestale djece Jagoda Savić, riječ je o bratu i sestri Jesenku i Ameli Hasečić, za koje se može reći da su dva puta nađeni, jer su državni organi još 2001. godine dobili njihove sudski zaštićene adrese. Međutim, osim novog prezimena i imena ulice, naša država nije dobila nikakve druge detaljnije podatke o njihovim životnim prilikama u Italiji, a posebno se ništa nije znalo o povredi postupka njihovog usvajanja.

Oboje se nalaze u regionu Lombardia. Jesenko ide u četvrti razred srednje umjetničke škole, a Amela je završila srednju birotehničku školu i radi u elektronskoj kompaniji. Jesenko je prije usvojenja promijenio nekoliko porodica, nakon čega je dat na usvojenje. Usvojitelj ga je puno tukao, pa ga je brigu nad njim preuzeo usvojiteljev brat Karlo.

Pojava nasilja u porodici usvojitelja ozbiljan je propust i Suda za maloljetnike iz Milana i socijalne službe čiji je stručni tim procjenjivao kandidate za usvojitelje. Isti sud je počinio još grublju povredu procedure time što je u presudi napisao da u toku četiri godine rata nije bilo nikoga iz porodice da se interesuje za djecu, iako činjenice govore suprotno. Njihova prava majka je uz pomoć Međunarodnog Crvenog križa tokom rata slala pisma svojoj djeci u Italiju, a Jesenkova i Amelina sestra Muniba je u augustu 1993. godine s njima provela 21 dan u Centru "Mamma Rita".

Majka je prije rata bila smještena na duže vrijeme u bolničku ustanovu, zbog čega su djeca i bila smještena u dom. Ona je umrla u oktobru 2005. godine.

Jesenko i Amela su prvi put došli u Sarajevo dva mjeseca nakon njene smrti, kada su i obišli majčin grob u Vlakovu. Italijanska presuda razdvojila ih je od majke i sestre, ali i međusobno, jer su dati na usvajanje u dvije različite porodice.

Do danas je za 11 djece sa sudski zaštićenim podacima utvrđeno u kakvoj se situaciji nalaze, a podaci nedostaju za još njih dvanaestoro.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: