{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Utvrđene izmjene zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

F
2.7.2009. u 16:16
0
0
Utvrđene izmjene zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju
0
Utvrđene izmjene zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju
Vlada Republike Srpske utvrdila je danas na sjednici u Banjoj Luci Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji će biti upućen u skupštinsku proceduru na razmatranje po hitnom postupku.
Izmjene i dopune Zakona inicirala je Boračka organizacija RS-a, a odnose se na izmjenu dva člana zakona, koji se tiču penzija osoba koje su ih stekle po osnovu učešća u ratu, rekao je službenik Vladinog Biroa za odnose sa javnošću Zlatko Jurić

"Cilj izmjena je da sve predložene penzije po osnovu učešća u vojsci RS-a, određene od garantovanog osnova, budu određene pod jednakim uvjetima i u istom obimu, u zavisnosti od kategorije borca, bez obzira na datum ostvarivanja prava, što do sada nije bilo tako“, naveo je Jurić na press konferenciji.

Na sjednici entitetske Vlade utvrđeni su i nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o trezoru, čiji je cilj usklađivanje ovih zakonskih akata sa međunarodnim računovodstvenim standardima u javnom sektoru.

Prihvaćena je i Informacija o realizaciji projekata koji se finansiraju iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa RS-a, po kojoj je do sada odobreno 210 projekata, vrijednosti 387 miliona KM.

Pomoćnica ministra finansija RS-a Radmila Mihić kazala je da su na pomenutim projektima angažovane 145 firme i 20 preduzeća za izvođenje nadzora.

"Dominiraju firme iz RS-a sa 95 odsto, a ostale angažovane firme su iz Federacije BiH“, kazala je ona.

Navela je i da investicije „po glavi stanovnika" u nerazvijenim i izrazito nerazvijenim općinama iznose 358 KM, dok investicije po glavi stanovnika u razvijenim i srednje razvijenim općinama u RS iznose 248 KM.

Precizirala je da se 54,7 odsto programa realizuje u istočnom dijelu RS-a.

"Gradi se 403 kilometra putnih pravaca. Vodovodna i kanalizaciona infrastruktura gradi se u 22 općine, 85 škola se gradi ili rekonstruiše, finansira se šest projekata iz oblasti visokog obrazovanja. Gradi se i šest gradskih sportskih dvorana i 13 domova kulture. Kroz 11 projekata se grade se ili rekonstruišu domovi zdravlja, dok se sedam kapitalnih investicija odnosi na oblasti pravosudnog sistema“, navela je Mihić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: