Vlada RS-a
0

Utvrđene izmjene zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

FENA
Vlada Republike Srpske utvrdila je danas na sjednici u Banjoj Luci Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji će biti upućen u skupštinsku proceduru na razmatranje po hitnom postupku.

Izmjene i dopune Zakona inicirala je Boračka organizacija RS-a, a odnose se na izmjenu dva člana zakona, koji se tiču penzija osoba koje su ih stekle po osnovu učešća u ratu, rekao je službenik Vladinog Biroa za odnose sa javnošću Zlatko Jurić

"Cilj izmjena je da sve predložene penzije po osnovu učešća u vojsci RS-a, određene od garantovanog osnova, budu određene pod jednakim uvjetima i u istom obimu, u zavisnosti od kategorije borca, bez obzira na datum ostvarivanja prava, što do sada nije bilo tako“, naveo je Jurić na press konferenciji.

Na sjednici entitetske Vlade utvrđeni su i nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o trezoru, čiji je cilj usklađivanje ovih zakonskih akata sa međunarodnim računovodstvenim standardima u javnom sektoru.

Prihvaćena je i Informacija o realizaciji projekata koji se finansiraju iz sredstava ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa RS-a, po kojoj je do sada odobreno 210 projekata, vrijednosti 387 miliona KM.

Pomoćnica ministra finansija RS-a Radmila Mihić kazala je da su na pomenutim projektima angažovane 145 firme i 20 preduzeća za izvođenje nadzora.

"Dominiraju firme iz RS-a sa 95 odsto, a ostale angažovane firme su iz Federacije BiH“, kazala je ona.

Navela je i da investicije „po glavi stanovnika" u nerazvijenim i izrazito nerazvijenim općinama iznose 358 KM, dok investicije po glavi stanovnika u razvijenim i srednje razvijenim općinama u RS iznose 248 KM.

Precizirala je da se 54,7 odsto programa realizuje u istočnom dijelu RS-a.

"Gradi se 403 kilometra putnih pravaca. Vodovodna i kanalizaciona infrastruktura gradi se u 22 općine, 85 škola se gradi ili rekonstruiše, finansira se šest projekata iz oblasti visokog obrazovanja. Gradi se i šest gradskih sportskih dvorana i 13 domova kulture. Kroz 11 projekata se grade se ili rekonstruišu domovi zdravlja, dok se sedam kapitalnih investicija odnosi na oblasti pravosudnog sistema“, navela je Mihić.