BiH
0

Utvrđene izmjene i dopune Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH

FENA
Vijeće ministara BiH je danas u Sarajevu utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH.

Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić je na pres-konferenciji nakon sjednice kazao da će se donošenjem ovog zakona omogućiti premještanje Odsjeka nadležnog za koordiniranje međunarodne ekonomske pomoći, izuzev pomoći EU, iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Ministarstvo finansija i trezora.

Prema njegovim riječima, na ovaj način osigurat će se kontinuirano provođenje aktivnosti u ovoj oblasti, ažuriranje programa javnih investiranja i baze podataka o međunarodnoj pomoći.

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku kojom se van snage stavlja Odluka o kriterijima za određivanje novčane naknade za rad članovima komisija i drugih tijela iz nadležnosti Vijeća ministara i ministarstava BiH, koja je objavljena u Službenom glasniku BiH 27/02.

Vrankić je kazao da na ovaj način od 1. jula prestaje isplata naknada za rad u komisijama Vijeća ministara i ministarstava.

Vijeće je zadužilo državna ministarstva finansija i trezora, pravde, civilnih poslova da, s Uredom za zakonodavstvo, pripreme i dostave Vijeću ministara za narednu sjednicu prijedlog odluke kojom će se urediti plaćanje rada u komisijama, čime se želi uvesti red u ovu oblast.

„Prije ovog posla ima još jedan posao koji je u toku, a to je donošenje zakona u plaćama. Ta oblast nije urađena, imamo tri različita pristupa i to želimo jedinstveno uraditi. Imenovali smo radnu grupu, donijeli smo strategiju i politiku plaća i očekujem da ćemo vrlo brzo izaći s nacrtom zakona na Vijeće ministara“, kazao je Vrankić.

Prema njegovim riječima, naredna oblast koja nije kvalitetno uređena su naknade, komisije i angažiranja određenih djelatnika iz Vijeća ministara i izvan Vijeća ministara u rad određenih komisija i tijela.

On je kazao da je u prošloj godini za rad komisija izdvojeno 750 hiljada KM.

“To je za komisije koje su unutar ministarstava i komisije koje su izvan, znači ne ljudi koji su samo iz Vijeća ministara nego i oni koji su izvana. S druge strane, postoji još jedna cifra koja se može dati na ovu cifru, ona iznosi oko milion i 400 hiljada maraka skupa s ovim radom u ovim komisijama. To su određena autorska prava i nekakva prava temeljem rada za ugovore o djelu“, kazao je Vrankić.

Vijeće ministara BiH prihvatilo je tri sporazuma, kojima se omogućava uspostavljanje vjerske službe u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH i dalo ovlaštenje ministru odbrane Selmi Cikotiću da uime Vijeća ministara BiH s predstavnicima crkava i vjerskih zajednica potpiše ove sporazume.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog odluke o imenovanju Komisije za izbjegle i raseljene osobe, koja će se dostaviti Predsjedništvu BiH na usvajanje.

Na današnjoj sjednici donesen je zaključak kojim se uspostavlja radna grupa za izradu državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina i rješavanje pitanja vezanih za ratne zločine.

U ovu radnu grupu svoje predstavnike predložit će državna ministarstva pravde, finansija i trezora, sigurnosti, Visoko sudsko i tužilačko vijeće, Tužilaštvo BiH, Sud BiH, Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA), entitetska ministarstva pravde i finansija i Brčko Distrikt BiH.

Na prijedlog ovih institucija, državni ministar pravde imenovat će radnu grupu za izradu državne strategije. Ministarstvo pravde BiH koordinirat će aktivnosti na izradi državne strategije i pružati administrativnu podršku radnoj grupi.