{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Utvrđena starost podzemnog labirinta

S
26.4.2009. u 13:20
0
49
Utvrđena starost podzemnog labirinta
0
Utvrđena starost podzemnog labirinta
Jedna od vodećih svjetskih laboratorija za radiokarbonsko utvrđivanje starosti sa Instituta za fiziku Silesijanskog tehnološkog univerziteta iz Gliwica (Poljska), analizirala je uzorke stalaktita i stalagmita iz podzemnog tunelskog kompleksa „Ravne" iz Visokog.
Fondacija „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" je otkrila 2005. da se ispod piramida u Visokom nalazi podzemna mreža sa desetinama bočnih prolaza. Nekoliko stotina metara tunelskog pravca koji vodi ka Bosanskoj piramidi Sunca je očišćeno i podgrađeno za posjete turista. U bočnim prolazima su otkriveni stalaktiti i stalagmiti čiji su uzorci poslani na analizu u poljski laboratorij.

Stalagmit se formirao u kolapsiranom dijelu tavanice tunela što znači da je starost tunela daleko veća od starosti stalagmita.

Prof. Dr. Anna Pazdur je potpisala izvještaj laboratorije u Poljskoj u kome se ističe da su stalagmiti stari više od pet hiljada godina. Na ovaj način tunelski kompleks u Visokom daleko premašuje po starosti ostale kulture na tlu BiH iz prošlosti: srednjevjekovnu bosansku državu (800. godina), i antički Rim (2000. godina), antičku Grčku (2500. godina), Ilirska plemena (2800. godina) i Butmirsku kulturu (4600. godina).

Starost od preko pet hiljada godina je minimalna starost tunela; datum gradnje ovog inžinjerskog kompleksa još nije utvrđen.

Fondacija nastavlja sa multidisciplinarnim naučnim pristupom u obradi ovog arheološkog nalazišta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: