{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Utvrđena neka moguća rješenja, ali bez definitivnog dogovora

F
FENA
22.11.2007. u 23:46
0
0
Utvrđena neka moguća rješenja, ali bez definitivnog dogovora
0
Utvrđena neka moguća rješenja, ali bez definitivnog dogovora
Lideri šest vodećih bh. političkih stranaka iskazali su na današnjem sastanku u Sarajevu želju za hitnim rješavanjem nastalih političkih problema s ciljem normalnog funkcioniranja izvršne i zakonodavne vlasti na nivou BiH. U uslaglašenom saopćenju koje je novinarima po završetku sastanka pročitao domaćin susreta, lider Stranke za BiH Haris Silajdžić, dogovoreno je da se kolegiji oba doma Parlamentarne skupštine BiH sastanu u utorak 27. novembra kako bi riješili pitanje poslovnika o radu parlamentarnih domova, čime bi se otvorio proces imenovanja Vijeća ministara BiH.
Postignut je dogovor o implemetaciji Mostarske deklaracije i konkretnim koracima u tom pravcu. Međutim, naveo je Silajdžić, politički lideri su svjesni toga da je uvjet za realizaciji ovog dogovora rješavanje trenutne političke situacije u zemlji.

Razmijenjena su stajališta i o ustavnoj reformi.

Dogovoreno je da se naredni sastanak stranačkih lidera održi u Banjoj Luci do 15. decembra.

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak, koji je prisustvovao ovim razgovorima, složio se sa ocjenom da danas usaglašeni Akcioni plan o implementaciji Mostarske deklaracije može postati relevantan nakon rješavanja političke situacije.

- Izražena je ogromna želja da se situacija riješi, i za Vijeće ministara i za Parlament. Čekat ćemo sastanak kolegija oba doma u utorak, na kojem će se tražiti zajednički stav o pitanju poslovnika, kazao je Lajčak.

On je izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom zbog spremnosti političkih lidera da se traži rješenje situacije. Iako su razgovori povremeno bili teški, Lajčak kaže da je namjera svih učesnika bila konstruktivna.

Upitan da li su nakon ovih dogovora o poslovnicima njegove mjere o poslovnicima i Zakonu o vijeću ministara još uvijek na snazi, Lajčak je odgovorio: "Naravno!"

Komentirajući prijedlog Poslovnika Zastupničkog doma, koji je usaglasio Kolegij ovog doma, Lajčak je kazao da on za sada nije prihvatljiv za same političke stranke i zato se one trebaju sastati.

- To je bio preliminarni tekst s kojim se nisu složile sve političke stranke. Zato nema smisla da ja komentiram nešto što još nema politički legitimitet, kazao je visoki predstavnik.

Prema lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, danas su utvrđena neka moguća rješenja ali još nema definitivnog dogovora.

- Svjesni smo činjenice da dok se ne postigne dogovor o svemu, a to znači o funkcioniranju Vijeća ministara i poslovnika o radu domova Parlamenta, i ovo što smo razgovarali o implementaciji Mostarske deklaracije nema snagu dogovora, kazao je Dodik.

Dodik je rekao da je protiv nametanja rješenja i istaknuo je da prihvata da se ona dopune kroz određena tumačenja u vezi sa radom Vijeća ministara, ali je apsolutno protiv nametanja odluka visokog predstavnika vezano za poslovnike.

- Ako se to uradi, onda je to definitivno betoniranje jedne dugoročne krize iz koje sigurno nema izlaza. Zato mislim da je jedini način dogovor oko poslovnika, poručio je Dodik, dodajući kako daje podršku prijedlogu Poslovnika koji je dogovorio Kolegij Zastupničkog doma.

Ako se postigne dogovor o poslovnicima i nekim poboljšanjima vezano za rad Vijeća ministara, onda bi se bilo blizu formiranja novog Vijeća ministara te implementacije Mostarske deklaracije.

- Ako nema ovih prethodnih dogovora, onda smo bezuspješno sjedili ovdje, kazao je Dodik, navodeći da je danas protiv prijedloga Kolegija posebno bio predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Govoreći o dogovoru o implementaciji Mostarske deklaracije, Dodik je naveo da je dogovoreno da se za nivo BiH formira direkcija za policiju, ustanova za forenziku i ustanova za obrazovanje.

- To je mogućnost da se za potrebe SIPA-e i drugih organa tu školuju kadrovi, a da se odnosi s lokalnim nivoom definiraju tek nakon provođenja ustavne reforme, rekao je lider SNSD-a.

Predsjednik HDZBiH Dragan Čović je priznao da na početku sastanka nije vjerovao da će biti potrebno ovoliko vremena, sedam sati, za usaglašavanje Akcionog plana za reformu policije, odnosno Mostarske deklaracije.

- Mislim da je to najveći napredak na ovim razgovorima, kazao je Čović.

Naveo da je za Vijeće ministara usaglašen način glasanja, odnosno minimum da najmanje predsjedavajući i dva zamjenika predsjedavajućeg moraju biti u potrebnoj većini za donošenje odluke, ali se sličan dogovor nije mogao postići za domove Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić je izjavio da je protivnik toga da se uopće diskutira o odlukama visokog predstavnika, te smatra da ni danas nije o tome trebalo voditi raspravu.

Međutim, kazao je kako nije samo on, odnosno SDA, protiv prijedloga Kolegija Zastupničkog doma, nego, kako je on razumio, i lider Stranke za BiH Haris Silajdžić.

Upitan kako onda komentira činjenicu da je potpredsjednik SBiH Beriz Belkić kao član Kolegija također potpisao taj prijedlog Poslovnika, Tihić je kazao da je slušao ono što je danas govorio Silajdžić.

- Svi smo kazali da smo spremni kao partneri za izbor novog Vijeća ministara. Međutim, predstavnici iz RS-a to uvjetuju rješavanjem pitanja odluka visokog predstavnika, što ja smatram da nije korektno i da ne treba dovoditi u vezi, rekao je predsjednik SDA.

Za lidera HDZ1990 Božu Ljubića, bez obzira koliko situacija u BiH izgledala u ovom trenutku dramatično, atmosfera kod lidera najodgovornijih stranaka je vrlo dobra za izlazak iz krize.

- Krenuli smo u razgovore s osnovnim ciljem - parafiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU do samita EU 15. decembra. Da bi te uvjete ispunili, bilo je nužno razgovarati o rješenjima ove aktualne krize, kazao je Ljubić.

Prema njegovim riječima, načelno je dogovoreno oko pitanja vezano za Vijeće ministara. Međutim, oko poslovnika za rad parlamentarnih domova situacija je "nešto delikatnija".

Stav njegove stranke je da se kolegiji oba doma dogovore oko poslovnika i da taj dogovor bude prihvatljiv za OHR.

Govoreći o razgovorima o reformi ustava, Ljubić je kazao da je učesnicima sastanka podijelio platformu svoje stranke usvojenu na saboru HDZ1990 prije nekoliko dana.

Predsjednik PDP-a RS Mladen Ivanić je istaknuo da su svi učesnici jasno rekli da nisu za preglasavanje i da će se nakon današnjeg susreta naći rješenje za situaciju oko Vijeća ministara.

- Vjerujem da činjenica da smo se približili i postigli neku vrstu saglasnosti oko toga kako provesti policijsku reformu, pokazuje da postoji pozitivan ambijent. Nadam se da će taj ambijent biti završen u utorak usvajanjem dogovora oko poslovnika, rekao je on.

Ivanić ne vjeruje ni da će međunarodne institucije taj pozitivni ambijent pokvariti nametanjem, jer bi to bilo šteta za ono što se hoće u ovoj zemlji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: