Vlada RS
0

Utvrđen Zakon o platama u zdravstvu

FENA
Plate zdravstvenih radnika u RS-u neće biti umanjene, ali će ta oblast biti znatno uređenija, precizirano je Prijedlogom zakona o platama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva RS-a koji je danas utvrdila entitetska Vlada i po hitnom postupku uputila u skupštinsku proceduru.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Ranko Škrbić rekao je na pres-konferenciji nakon sjednice Vlade da su koeficijenti i cijena rada ostali isti, kao što je to ranije bilo definisano uputstvom Ministarstva te će maksimalna plata ljekara specijaliste iznositi 1.890, a medicinskih sestara 810 KM.

U platu su uračunati topli obrok i regres, dok će se dežurstva obračunavati posebno.

Škrbić je rekao da je cilj zakona da plate zdravstvenih radnika uskladi s ostalim budžetskim platama i da jasno definira platne razrede i uvede finansijsku disciplinu u ovu oblast.

Na pitanje zašto o ovom zakonskom aktu nije konsultiran i sindikat, Škrbić je odgovorio pitanjem “šta je tu loše” te naveo da će o tom dokumentu razgovarati.

Novim zakonom definirane su i plate direktora zdravstvenih ustanova čiji će koeficijenti biti određivani zavisno od broja stanovnika lokalnih zajednica, odnosno timova ljekara.

Resorni ministar smatra da bi ovakvim usklađivanjem zarada moglo se doći do uštede i do 30 miliona KM.

Naveo je i da se ovim zakonom ne žele samo da reguliraju plate zaposlenih, već dobije jasna vizija koliko sredstava ostaje za zdravstvenu zaštitu.

Vlada RS-a je prije tri mjeseca raskinula kolektivni ugovor s tri sindikata zdravstva jer je došlo do brojnih problema i nedosljednosti u njegovoj primjeni, nakon čega je resorno ministarstvo pristupilo izradi novog zakona.